'Plascontracten' bij verpleeghuis mogen niet

Print
'Plascontracten' bij verpleeghuis mogen niet

Afbeelding: ANP

Bewoners van verpleeghuis Grootenhoek in Hellevoetsluis moeten naar de wc kunnen als dat nodig is en als ze dat willen. Dat zegt staatssecretaris Van Rijn in een Kamerbrief, in reactie op verhalen over 'plascontracten' bij het verpleeghuis.

Kwetsbare ouderen die wonen in een verpleeghuis moeten er volgens de bewindsman op Volksgezondheid 'op kunnen vertrouwen dat zij daar veilig zijn en naar hen wordt geluisterd door professionals die de ruimte hebben om te doen wat de cliënt wil'.   

Zeker bij aspecten zoals toiletgang die zeer bepalend zijn voor de kwaliteit van leven en het zelfrespect van de cliënt, aldus Van Rijn: ,,Bewoners moeten erop kunnen vertrouwen dat hun wens wordt gevolgd. Het reguleren van de toiletgang staat hier ver vanaf. Het is strijdig met waardig kunnen leven in juist toch vaak al moeilijke laatste fase van het leven."   

Woedend
De staatssecretaris heeft contact opgenomen met de raad van bestuur. ,,De raad van bestuur heeft aangegeven dat bewoners naar het toilet kunnen wanneer zij dat willen. Ik heb van mijn kant geëist dat dit ook in de praktijk wordt gerealiseerd."   

Verpleeghuis Grootenhoek in Hellevoetsluis bepaalt dat sommige patiënten maximaal drie keer op een dag naar het toilet mogen, werd dinsdagavond bekend. De Tweede Kamer reageert hier vandaag woedend op.   

Het tehuis bevestigt dat er met bepaalde bewoners afspraken zijn gemaakt, onder meer over toiletbezoek, om de werkdruk voor het personeel te verlagen. Er zou echter geen sprake zijn van een 'plascontract' of beleid.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →