Nederlandse Jihadist kon in Düsseldorf op vliegtuig stappen door storing

Print
Nederlandse Jihadist kon in Düsseldorf op vliegtuig stappen door storing

Archieffoto Afbeelding: ANP

Een Nederlandse terreurverdachte die gesignaleerd stond, kon in februari dit jaar in Düsseldorf toch het vliegtuig naar Turkije nemen doordat een telefoonstoring zorgde voor vertraging bij het uitvaardigen van een arrestatiebevel.

Dat blijkt uit een brief van minister Ard van der Steur (Veiligheid).

De 22-jarige Martin N. vertrok in februari richting Syrië, per vliegtuig vanuit Düsseldorf naar Turkije. Niemand begreep hoe dat kon gebeuren: de man stond immers gesignaleerd omdat hij eerder ook al had geprobeerd op jihad te gaan.

Geen melding
Nu blijkt dus dat de paspoortcontrole in Düsseldorf wel een 'hit' opleverde, maar dat deze niet terechtkwam bij de Nederlandse autoriteiten. Het verantwoordelijke bureau SIRENE kreeg de melding wel, maar kon geen contact krijgen met de Inlichtingendienst van de Landelijke Eenheid van de politie en het team ContraTerrorisme, Extremisme en Radical isering (CTER) van de politie. ,,Door een telefonische storing in de 088-nummers op een interne server van de politie bleek dit contact op dat moment niet mogelijk te zijn,'' schrijft Van der Steur. 

Pas een volle dag later lazen de Nederlandse anti-terreurteams wat er was gebeurd in een e-mail. En pas daarna werd een officier van justitie ingelicht.  Het duurde nog tot mei voordat de Syriëganger gearresteerd werd door de Turkse politie.

Gebrekkige samenwerking
Dit is pijnlijk, omdat eerder al bleek dat één van de Brusselse aanslagplegers door Turkije naar Nederland was uitgezet, zonder dat daarbij werd ingegrepen. Het tekent volgens criticasters de gebrekkige internationale samenwerking op het gebied van terreur. 

In dit geval had de Syrieganger nota bene al een strafzaak aan zijn broek én zijn paspoort ingeleverd toen hij alsnog op een vliegtuig in Duitsland stapte om naar Syrië af te reizen. Hij gebruikte zijn ID-kaart om toch te kunnen vliegen. Die was niet ingehouden omdat in Nederland een identificatieplicht geldt.

N. zat vanwege een eerdere reis naar Syrië al even vast, maar vanwege psychische problemen was hij overgeplaatst naar een Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA). Daar zat hij niet langer opgesloten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →