Weer 18 jaar voor gruwelijke gifmoord

Print
Weer 18 jaar voor gruwelijke gifmoord

Afbeelding: Foto: ANP/Lex van Lieshout

Het hof in Arnhem heeft de 58-jarige Nasr S. achttien jaar celstraf opgelegd voor de gifmoord op zijn echtgenote en boekhandelaarster Marian Heij uit Wageningen. De rechtbank veroordeelde de man eerder tot dezelfde straf.

 

Nasr R. ontkent in alle toonaarden dat hij zijn echtgenote heeft vermoord. Hij verzette zich woensdag al in de rechtszaal tegen zijn veroordeling en wil in cassatie. Het hof wees woensdag complottheorieën die de verdachte naar voren bracht resoluut van de hand. Het hof wees de man erop dat het feit dat hij geen enkel berouw toont strafverzwarend heeft gewerkt.

Volgens het hof is bewezen dat de man langere tijd bezig is geweest om zijn vrouw te vergiftigen. Zij had sinds 2011 heftige pijn en veel klachten. Na haar dood bleek in 2012 dat er natriumazide, een muizengif, in haar lichaam zat. Op verzoek van de verdediging is in de beroepszaak opnieuw onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak, maar dat leverde weer chronische vergiftiging door natriumazide op.

Het hof noemde de moord woensdag ,,gruwelijk''. ,,Het slachtoffer is een ware lijdensweg gegaan.'' Het hof neemt de man zeer kwalijk dat hij niet is opgehouden met zijn moordpogingen toen hij het lijden van zijn vrouw zag. Psychologen en psychiaters noemen de man ,,ongevoelig'' en ,,egoïstisch''.

Marian Heij had een boekhandel en was in studentenstad Wageningen een bekende verschijning.