Man (79) weigert vrijlating na 63 jaar gevangenschap

Print
Man (79) weigert vrijlating na 63 jaar gevangenschap

Joseph Ligon (79) zit al sinds zijn zestiende in de gevangenis. Afbeelding: HBVL/Pennsylvania Department of Corrections

Ruim 63 jaar nadat hij tot levenslang veroordeeld werd voor een dubbele moord in Philadelphia, maakt de Amerikaan Joseph Ligon eindelijk kans op een vervroegde vrijlating. Maar hoewel de intussen 79-jarige man altijd heeft volgehouden dat hij onschuldig was, heeft hij die kans geweigerd. “Uit principe.”

In 1953 werd de zestienjarige Joseph Ligon samen met vier andere jongeren veroordeeld voor een dubbele moord in Philadelphia. Levenslang, zonder mogelijkheid op een vervroegde vrijlating, klonk het toen. 63 jaar later zit Ligon nog altijd in de gevangenis.

Daar kon echter verandering in komen. In januari van dit jaar oordeelde het Amerikaanse Hooggerechtshof dat minderjarigen die tot een levenslange celstraf veroordeeld werden, altijd een kans op een vervroegde vrijlating moeten krijgen. Omdat Ligon veroordeeld werd als minderjarige, kwam hij daar dus ook voor in aanmerking.

Maar Ligon, die altijd heeft gezegd dat hij onschuldig was, heeft die kans aan zich voorbij laten gaan. “Hij doet dat uit principe”, zegt Bradley Bridge, advocaat van de Defender Association van Philadelphia. “Hij wil niet onder voorwaarden vrijkomen, hij wil écht vrijkomen. In zijn ogen heeft hij lang genoeg in de gevangenis gezeten.”

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →