Een bibliotheek, maar dan voor kunstwerken

© Bas Quaedvlieg

© Bas Quaedvlieg

© Bas Quaedvlieg

© Bas Quaedvlieg

© Bas Quaedvlieg

© Bas Quaedvlieg

© Bas Quaedvlieg

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

,,Iedereen weet dat je via de bieb boeken kunt lenen, maar weinigen weten dat hetzelfde principe voor kunst bestaat.” Aan het woord is Lieke Heijmans van het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Het museum deed zaterdag mee aan de Nationale Kunstinruildag waarbij 32 kunstuitlenen in het land de deuren openzetten om nieuwe leden te werven.

Ruud Maas

Het principe erachter is simpel: je sluit een abonnement af, van tussen de 5 en 25 euro, en vervolgens kun je naar hartenlust kunst lenen. Het Bonnefantenmuseum heeft een steeds wisselende collectie van tussen de 4000 en 5000 werken. Tijdens de landelijke actie krijg je door het inleveren van ‘oude meuk’ de helft korting op je abonnement.

Douwe Bob werd bereid gevonden landelijk het boegbeeld van de actie te zijn. De singer-songwriter kent de kunstwereld van dichtbij. “Bij mij speelt kunst al sinds mijn jeugd een belangrijke rol in mijn leven. Met een kunstenaar als vader (Simon Posthuma, red.) leer je echter al snel dat het moeilijk is om van kunst te leven. Kunstuitleen is een mooi platform om kunstenaars een podium te bieden en zo een breder publiek te bereiken.”

Meer over de Nationale Kunstinruildag in De Limburger van maandag.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal