Verzet tegen verkoop carnavalsartikelen bij tuincentrum Leurs

Print
Verzet tegen verkoop carnavalsartikelen bij tuincentrum Leurs

Tuincentrum Leurs begon twee weken geleden voor het eerst met de verkoop van carnavalskleding. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Tuincentrum Leurs in Venlo zou geen carnavalsartikelen mogen verkopen. Dat stellen drie concurrenten uit Venlo, Horst en Roermond. Volgens Leurs gebeurt er niets illegaals.

Drie ondernemers uit Venlo, Horst en Roermond stellen dat het Venlose Tuincentrum Leurs illegaal carnavalskleding verkoopt. Geerlings en Geer van der Veer uit Venlo en Timmermans Carnavalsartikelen uit Horst en Roermond hebben een brief gestuurd aan het gemeentebestuur van Venlo waarin ze vragen om handhavend op te treden. De ondernemers stellen dat het bestemmingsplan van Leurs aan de Straelseweg in Venlo niet toestaat dat het tuincentrum daar carnavalskleding verkoopt. Ondernemer Paul Geerlings uit Venlo wil de verstuurde brief desgevraagd niet verstrekken. Hij wil eerst de reactie van het Venlose gemeentebestuur afwachten. Wel laat hij weten een kort geding aan te spannen als het college van B en W geen actie onderneemt. De gemeente zegt de brief van de ondernemers nog niet te hebben ontvangen en daarom niet op het verhaal van de ondernemers te kunnen reageren. 

Bestemmingsplan
Peggy Leurs van Tuincentrum Leurs stelt dat haar onderneming niets doet wat niet mag. „Wij hebben een nieuw bestemmingsplan waarin staat dat wij carnavalskleding mogen verkopen. Wij houden ons netjes aan de regels.” 
Leurs verkoopt dit seizoen voor het eerst in zijn bestaan carnavalsartikelen. Volgens Peggy Leurs had het tuincentrum die ambitie eigenlijk niet. „Maar we werden benaderd met de vraag of wij dit wilden. Zo niet, dan zou er een ander groot verkooppunt bij ons in de buurt komen. We willen niemand de kaas van het brood eten, maar in dat geval doen we het liever zelf.” Toch ziet Leurs de voordelen. Eind september opende het bedrijf 4000 vierkante meter nieuwbouw voor onder meer een kerstshow die tot 8 januari plaatsvindt. „Daar hebben we 60 mensen extra voor aangenomen. Die kunnen we dankzij de nieuwe carnavalsafdeling aan het werk houden in januari en februari. Dat zijn voor ons rustiger maanden. Vanaf maart trekt het tuinseizoen weer aan.” 
Geerlings protesteerde in 2005 met succes tegen Tuincentrum Leurs. Dat moest toen van de gemeente Venlo barbecues, serviesgoed, kookartikelen, souvenirs en speelgoed uit zijn assortiment halen omdat de verkoop van deze goederen niet mocht op basis van het geldende bestemmingsplan. 

Regels
In 2007 werden de regels voor groen- en tuincentra versoepeld en kon Leurs het assortiment weer uitbreiden. 
De verkoop van carnavalsartikelen door tuincentra leidde in het verleden ook in andere gemeenten tot verzet. Winkeliers uit Sittard en Geleen protesteerden tevergeefs bij de gemeente tegen Intratuin. Een gang van Karnevalswierts uit Heerlen naar de Raad van State om de verkoop van carnavalsartikelen bij bouwen tuincentrum Interchalet in Horst te blokkeren, haalde niets uit.