Kerkrade heeft vrijdag eigen 11de van de 11de feest

De Markt in Kerkrade tijdens het optreden van Guido's Orchestra.© Twitter/Guido's Orchestra

Net als op het Vrijthof in Maastricht en de Heumarkt in Keulen komt dit jaar op de 11de van de 11de ook op de Markt in Kerkrade een feest met artiesten.

Ruben van Erp

Vrijdag staat de Markt van 17.11 uur tot 22.00 uur in het teken van de start van het carnavalsseizoen. Zestien lokale artiesten zullen er pro Deo gaan optreden. Het evenement is een idee van de Kerkraadse Ramona Geestman, die zich afvroeg waarom steden als Maastricht en Keulen wel een groot feest hebben die dag en haar stad niet. „Ik heb dat toen gewoon eens op Facebook gezet. Er kwamen aardig wat reacties op en uiteindelijk hebben we met een paar mensen besloten om te gaan proberen het te organiseren”, zegt Geestman.

EnthousiastInmiddels vormt ze samen met Clement Hoogeveen en Henk Breuer het bestuur van de nieuw opgerichte Stichting Vrung va Kirchroa. „Gelukkig waren de gemeente en de Kirchröatsjer Vasteloavends Verain (KVV) meteen enthousiast over ons plan”, zegt ze. Het idee van de organisatoren is een carnavalsfeest voor en door Kerkradenaren. Geestman: „Al zijn natuurlijk alle mensen welkom.” De artiesten zullen in Kerkrade pro Deo gaan optreden, ze worden dus niet betaald. „Als beginnend evenement, zonder groot budget, hebben we voor deze veilige opzet gekozen. Daarbij willen we in plaats van Beppie Kraft en Big Benny graag lokale mensen een kans bieden.

Bomvolle MarktDe zestien die gaan optreden, zijn vooral gevorderde artiesten en groepen, zoals Jack Vinders, Jo Smeets, Kölsch Platt en Wiesse Sjwaam. De animo was in ieder geval groot, want we hadden de artiesten eerder geregeld dan de vergunningen”, zegt Geestman. De initiatiefneemster hoopt uiteraard dat de Markt vrijdag bomvol staat. „Dat zou fantastisch zijn. Maar als er tweehonderd mensen komen, is het voor mij geslaagd. Al hoop en denk ik dat het er meer worden.”