Poolse slavinnen of zeurkousen?

Print
Poolse slavinnen of zeurkousen?

Afbeelding: Archieffoto Bart Coenders

Waren directie en medewerkers van Prime Champ in Horst/Venlo slavendrijvers? Of waren Poolse pluksters die bij het champignonbedrijf werkten zeurkousen? De rechtbank Limburg is duidelijk. Geert Verdellen, voormalig directeur van champignonbedrijf Prime Champ, moet twee jaar de cel in.

De toenmalige CDA staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw was op 7 augustus 2012 met zijn gevolg onderweg naar Horst. Daar stond directeur/ mede-eigenaar Geert Verdellen in zondags pak klaar om het hoog bezoek uit Den Haag te ontvangen.

Bleker wilde met eigen ogen zien hoe je in moeilijke tijden toch een champignonbedrijf kunt runnen. Prime Champ (zevenhonderd medewerkers, 65 miljoen euro omzet) deed alles zelf: van het kweken van champignons tot en met het onderbrengen van personeel. Onderweg kreeg Bleker de melding dat hij te laat was en dat Prime Champ inmiddels ander hoog bezoek had gekregen: van de officier van justitie met in haar kielzog een peloton opsporingsambtenaren. Geen koffie met vlaai voor Verdellen met Bleker, in plaats daarvan een dagenlang verblijf in een koude politiecel in Nijmegen.

De afgelopen maanden stonden zes verdachten en de (inmiddels failliete) rechtspersoon BV Prime Champ terecht voor de rechtbank in Roermond: de directeur, de groepsboekhouder, drie medewerkers en de man die in dienst van een ander bedrijf software ontwikkelde en installeerde. De veroordelingen zijn zeer ernstig: uitbuiting en valsheid in geschrifte.

Vernederd
Dat Polen werden onderbetaald door vernuftig allerlei computersystemen te manipuleren, is zeer ernstig. Maar er zou veel meer zijn gebeurd: Poolse pluksters zouden zijn vernederd, beledigd, uitgescholden, seksueel belasterd, zijn ondergebracht onder erbarmelijke omstandigheden, slecht te eten hebben gekregen, veel en lange werkdagen hebben moeten maken, niet vrij zijn geweest in waar ze wilden wonen, bedreigd met boetes en ontslag en voortdurend zijn gecontroleerd. Uit het strafdossier doemt het beeld op van slavernij.

De veroordelingen afgelopen donderdagmiddag uitgesproken, zijn er ook naar: variërend van 2 jaar cel voor Verdellen tot een werkstraf van 100 uur voor de externe softwaremaker. Dat er valsheid in geschrifte is gepleegd, staat vast. De computers van Prime Champ waren zo afgesteld dat Polen minder betaald kregen zonder dat dit voor buitenstaanders te zien was. Zo liep het Poolse klokje 10 tot 15 procent langzamer dan het Nederlandse klokje. Daarnaast had Prime Champ allerlei andere vernuftige trucjes van software-achtige aard die de Polen geld kostten.

Ook is van een deel van de Poolse pluksters bewezen dat ze werden uitgebuit. Verdellen is ook veroordeeld voor het verboden bezit van een twee vuurwapens en munitie. De financiële man van Prime Champ moet een half jaar de cel in.

Vrijgesproken
Drie Poolse leidinggevenden van het bedrijf ontspringen de dans en zijn vrijgesproken. 


 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →