Veel meldingen van racisme na verkiezing Trump

© ANP

Sinds de verkiezing van Donald Trump dinsdag zijn er veel verhalen verschenen in Amerikaanse media - en op sociale media - van racistische incidenten. In een aantal gevallen noemden degenen die etnische minderheden racistisch bejegenden Trump bij naam.

ANP

Sommige verhalen op sociale media zijn moeilijk te verifiëren, maar veel mensen plaatsen ook foto's als bewijs. ,,Fuck you, nikker'', stond op de ruiten van een auto gekalkt, was te zien in een filmpje op Twitter. Op een universiteit in New York schreef iemand op de deur van een islamitische gebedsruimte ,,Trump!'', meldt CNN. Scholieren uit onder meer Minnesota plaatsten foto's van wc-deuren met teksten als ,,Alleen voor blanken'' en ,,Ga terug naar Afrika''.

Een islamitische studente in San Diego werd op weg naar haar auto geconfronteerd door twee mannen die ook Trump bij naam noemden. ,,Opmerkingen werden gemaakt die erop wezen dat ze het op haar hadden gemunt vanwege haar islamitische geloof, waaronder het dragen van traditionele kleding en een hijab'', zei directeur Elliot Hirshman van San Diego State University. De mannen grepen haar tas en haalden haar autosleutels eruit. Toen de studente haar auto probeerde te vinden nadat ze de politie had gebeld was die verdwenen.

In North Carolina werd racistishe graffiti op een muur aangetroffen. ,,Zwarte levens doen er niet toe en hetzelfde geldt voor jullie stem'', stond op de muur in Durham. In Philadelphia stonden op een ruit in een winkelstraat de woorden ,,Sieg Heil 2016'' en ,,Trump'', waarbij de letter T in Trump was vervangen door een hakenkruis.

Ouders van kinderen op een school in Southern Lehigh in de staat Pennsylvania kregen een brief van de directeur waarin een aantal incidenten worden beschreven. Scholieren die ,,nikker'' in de gangen roepen, zwarte scholieren die voor ,,katoenplukkers'' worden uitgemaakt, wc-deuren met hakenkruizen erin gekerfd en scholieren die de Hitler-groet brengen en ,,Heil Hitler'' roepen.

Het bleef niet enkel bij racisme. Een homoseksueel stel in North Carolina vond een brief op hun auto. ,,Kan niet wachten tot jullie 'huwelijk' wordt vernietigd door een echte president. Homofamilies = brand in de hel. Trump 2016.''

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal