Rellen bij protestmars tegen verkiezing Trump

© ANP

Een protestmars tegen de verkiezing van Donald Trump in Portland in de staat Oregon is donderdagnacht uitgelopen op rellen. Agenten ter plaatse roepen vredelievende betogers op het gebied te verlaten, meldt de politie op Twitter.

ANP

Op diverse plaatsen worden vernielingen aangericht. Politieauto's en winkels worden met stenen bekogeld. Bij een autodealer werden zeker negentien auto's vernield. Volgens de politie proberen sommige betogers anderen te beletten schade aan te richten, maar worden ze door de relschoppers bedreigd en gewaarschuwd zich afzijdig te houden.

Zeker 2000 mensen namen deel aan de protestmars, meldt The Oregonian, maar hoeveel van hen meedoen aan de rellen, is niet direct duidelijk. Ook of er arrestaties zijn verricht is nog onduidelijk.

De rellen gingen lang door. Kort na middernacht liet de politie op Twitter weten 'minder dodelijke munitie' - wat doorgaans een verwijzing is naar rubberkogels en traangas - te hebben ingezet om de relschoppers te verdrijven.

Ook in andere steden, aan zowel de west- als de oostkust, werd de afgelopen dagen geprotesteerd tegen de aanstaande president. De betogingen verliepen vreedzaam, ofschoon er in sommige steden wel snelwegen werden geblokkeerd door marcherende demonstranten. Trump uitte zijn ongenoegen via Twitter, zoals hij de afgelopen anderhalf gedurende de campagne zo vaak deed. ,,Net een zeer open en succesvolle presidentsverkiezing gehad. Nu wordt er door professionele demonstranten geprotesteerd, opgehitst door de media. Erg oneerlijk!'', klaagde hij.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal