Trending: het scenario waarbij Hillary alsnog president wordt

© AD

Donald Trump won de verkiezingen met minder stemmen dan Hillary Clinton, maar met meer kiesmannen dan zijn rivale. Aanhangers van Clinton kunnen dit verlies moeilijk verkroppen. In de Verenigde Staten zijn protesten uitgebroken en The New York Post licht een scenario uit waarbij Hillary alsnog president wordt. Amerikanen smullen van het bericht, ook al zijn de kansen van Hillary zo goed als verkeken.

AD

De populaire tabloid The New York Postlegt uit dat het Amerikaanse rechtssysteem ervoor zorgt dat het nog niet helemaal uitgesloten is dat Clinton aan de macht komt. Het bericht is het best gelezen nieuwsitem van de dag en is 400.000 keer gelezen. Wanneer de Amerikanen een nieuwe president kiezen, doen ze dat niet rechtstreeks, schrijft de krant. In de praktijk stellen de stemmen van de bevolking een kiescollege samen van 538 kiesmannen. Hoeveel kiesmannen zo'n staat heeft, hangt af van de grootte en het aantal inwoners - sommige staten wegen dus meer door dan andere. De presidentskandidaat die 270 kiesmannen achter zich kan scharen (meer dan de helft dus), mag zeker zijn van zijn overwinning. Of toch niet?De kans is zeer klein, maar toch is het mogelijk dat Clinton de nieuwe presidente van de Verenigde Staten wordt. Het is immers aan die kiesmannen om officieel de nieuwe president te kiezen in het Electoral College, dat op 19 december zal plaatsvinden. Doorgaans stemmen die kiesmannen natuurlijk voor de kandidaat die hun partij naar voren heeft geschoven (in dit geval Clinton of Trump), maar eigenlijk weerhoudt niets hen ervan om de andere kandidaat te steunen of zich te onthouden van de stemming.ZeldzaamEen kiesman die de kandidaat van zijn eigen partij weigert te steunen, wordt een 'faithless elector' genoemd. Ze zijn erg zeldzaam - 99 procent van de kiesmannen stemt zoals verwacht - en de praktijk is in sommige staten zelfs strafbaar. Maar: de straffen zijn licht, voornamelijk omdat zo'n trouweloze kiezer nog nooit het uiteindelijke resultaat heeft kunnen beïnvloeden. De laatste weigering dateert uit 2004, toen een anonieme kiesman uit Minnesota zich niet schaarde achter democraat John Kerry. Een principekwestie, aangezien Kerry toch niet genoeg stemmen had om Bush te verslaan.Maar het kán dus wel: als straks meer dan 74 van de 306 kiesmannen van Trump weigeren om hem te steunen én alle 232 kiesmannen van Clinton op haar stemmen, heeft ze in principe meer stemmen gehaald en wordt zij de president.Directe democratieZo'n 'faithless elector' negeert de wil van het volk, en dat is dan ook waarom ze zo zeldzaam zijn. Maar eigenlijk is dat ook net de reden waarom het systeem van de kiesmannen in het leven werd geroepen: de 'Founding Fathers' die de grondwet van de Verenigde Staten opstelden, hebben het kiescollege ingevoerd omdat ze bang waren voor een 'directe democratie'.Volgens een van hen, Alexander Hamilton, mag je het volk niet blindelings vertrouwen. De kiesmannen zijn er om te garanderen dat 'de positie van president nooit in de handen zal vallen van een man die niet voldoende gekwalificeerd is ervoor'. Omdat Trump binnen zijn eigen partij niet heel populair is, is het niet ondenkbaar dat sommige kiesmannen liever niet voor hem zullen stemmen op 19 december. Een van hen, een zekere Chris Suprun uit Texas, liet in augustus al optekenen dat hij Trump zo wansmakelijk vindt dat hij overweegt om toch voor Clinton te stemmen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal