IS dicteert het verplichte ondergoed

© AD/Iraq Popular Mobilization Units

Iraakse troepen hebben nabij Mosul een poster gevonden waarop de verplichte ondergoeddracht te zien is die geldt onder het regime van Islamitische Staat. Westers ondergoed is verboden, het moet lang zijn en los zitten. De poster is een voorbeeld van het totalitaire regime van IS.

Kari van der Ploeg

Mannen en vrouwen die onder het regime van Islamitische Staat leven, moeten strikte regels volgen. Niet alleen moeten ze hun hoofd en haar bedekken, ze mogen ook niet roken, geen muziek maken, niet sporten en ze moeten loszittende kleding dragen. De terroristische organisatie bepaalt zelfs wat voor ondergoed ze dragen.

Boxers en slips mogen niet. Dit wordt aangegeven door een groot rood kruis. Het lichaam moet van de navel tot de knie bedekt zijn. Waarom is het zo belangrijk wat voor ondergoed gedragen wordt? ,,Alles wat de gewoonte van de profeet Mohammed was, geldt voor het leven nu", zegt Arabist Fred Leemhuis. ,,Volgens de Koran droeg de profeet loszittend ondergoed, dus moeten mannen dat nu ook doen". TotalitairDe meeste moslims, in het westen en het Midden-Oosten, dragen modern ondergoed. Maar de fundamentalistische Islam is totalitair. ,,Gesloten organisaties zoals de Islamitische Islam zetten zich af tegen de buitenwereld. Dit doen ze om zichzelf af te zonderen van anderen. Het versterkt de onderlinge band. Mannen hebben baarden en vrouwen moeten zich volledig bedekken. Zo zijn ze direct herkenbaar. Het is voor IS niet alleen een manier om een band te creëren, maar ook om controle uit te oefenen over de burgers in hun gebied."

Wat vrouwen onder hun kleding dragen, weet hij niet precies. ,,Zeker is dat het bescheiden moet zijn. Zo dragen ze in ieder geval een lange broek onder hun gewaad. Als het maar zo min mogelijk modern is. Alles aan ze is ouderwets, behalve hun wapens."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal