Na koude Sinterklaas wordt het 12 graden

Dikke jassen en handschoenen bij de intocht in 2013.© ANP

'Sinterklaas goedheiligman, trek je beste tabbert an'. Het kinderlied is dit weekend meer dan ooit een advies voor de goedheiligman, want het wordt koud zaterdag. 's Morgens vroeg kan het plaatselijk tot wel vier graden vriezen, maar het weer slaat helemaal om. Dinsdag kan het zomaar vijftien graden warmer zijn.

Tim Reedijk

De eerste 10 dagen van november was het gemiddeld 5,5 graden, terwijl normaal het moyenne in De Bilt op 8,4 graden ligt. Net als de maand oktober is dus ook het begin van november bovengemiddeld koud, weet Weerplaza. Het is zelfs de koudste start van november sinds 1988, toen het gemiddelde op 5 graden lag in de eerste decade. Vorig jaar was het nog recordzacht in november: op 3 november 2015 werd het in Maastricht zelfs een warme dag met meer dan 20 graden.

Weerbureau Weerplaza voorspelt dat het dinsdag 12 graden kan worden. ,,Dat is zacht, rustig herfstweer", legt weerman Wilfred Janssen uit. ,,Door de koude temperatuur van dit weekend zal het warm aanvoelen. Waarschijnlijk is het overwegend droog en schijnt af en toe ook de zon."VriespuntTot die tijd moeten we de intocht van Sinterklaas morgen doorstaan met relatieve kou. Door brede opklaringen koelt het vrijdagavond snel af en kan de temperatuur later op de avond afdalen tot het vriespunt. Als je langs de deuren gaat met lampionnen kun je je beter dik aankleden, maar een paraplu is niet nodig.Degenen die Sinterklaas zaterdagochtend gaan opwachten, moeten zich helemaal inpakken met dikke kleding. Op veel plaatsen vriest het licht en op de koudste plekken kan het wel tot 4 graden onder 0 worden. Het kan met name in het oosten van het land mistig worden, waardoor gladheid op de weg op de loer ligt. Weerman Janssen denkt dat de vrieskou snel weg is. ,,Mijn gevoel zegt dat het tussen 8.00 en 9.00 uur weer boven het vriespunt is. Als het mistig is, duurt het opwarmen wat langer. De temperatuur zal aan het begin van de middag tussen 3 en 5 graden liggen."ZuidoostenwindSinterklaas komt in Maassluis aan, waar het zaterdag grotendeels droog blijft. ,,Maar door de schrale zuidoostenwind voelt het wel koud. De zon komt er niet bij, dus als je in de wind staat kan het écht koud worden", aldus Janssen.Zondag is de laatste frisse dag met een temperatuur van 5 tot 6 graden. Wel schijnt af en toe de zon en blijft het droog, maar gevoelsmatig is het koud door de matige zuidoostenwind. Vanaf maandag treedt het zachtere weer in met in het westen al temperaturen van 8 tot 9 graden. Wel is in het oosten nog steeds koud met maximaal een graad of 5.De relatief warme dinsdag wordt snel weer ingewisseld voor een meer wisselvallige woensdag met meer bewolking en een grotere kans op regen. Janssen: ,,Dan kan het nog wel 10 tot 12 graden worden, maar daarna wordt het al snel weer minder."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal