De meest dodelijke feestdag op de weg

© HBVL/archieffoto

In Limburg is op de elfde van de elfde feest met de officiële aftrap van de carnaval. In België wordt de Wapenstilstand herdacht. Bij de buren heeft 11 november zelfs een alarmerende statistiek.

HBVL

11 november is immers de feestdag in België waarop het grootst aantal dodelijke ongevallen gebeuren. “November is een typische herfstmaand met veel regen en bladeren op de weg. Omdat er minder verkeer is, wordt er op zo een feestdag ook vaak sneller gereden”, zegt Stef Willems van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).

Feestdagen zijn sowieso zwarte dagen op de weg. De meeste ongevallen gebeuren op 1 mei, op Paasmaandag en op Pinkstermaandag. Maar de meest dodelijke dag is zonder twijfel Wapenstilstand, zo blijkt uit cijfers van het BIVV.

In de periode 2010 tot 2014 vielen op 11 november gemiddeld 4,3 doden per 1.000 letselongevallen. Op Allerheiligen waren dat er 2,1. Het gaat om mensen die ter plaatse stierven of tot dertig dagen na het ongeval overleden, maar wel als gevolg van de crash.

Dat de meeste dodelijke ongevallen net nu gebeuren, is ook niet zo verwonderlijk, zegt het BIVV. “Het wordt al kouder, meer mensen nemen de auto en ze passen hun gedrag niet altijd aan. November is een typische herfstmaand. Er liggen afgevallen bladeren op de weg, het regent en het waait vaker. Allemaal factoren die het verkeer gevaarlijker maken. Zeker in combinatie met overdreven snelheid.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal