Gegevens van 2000 Philips-medewerkers op straat

© ANP

Privacygevoelige gegevens zoals adressen, burgerservicenummers en salarisgegevens van zeker 2000 medewerkers van Philips liggen op straat. Dat heeft het bedrijf vrijdag bevestigd. Vermoed wordt dat de gegevens gelekt zijn via een derde partij.

Bonne Kerstens

Philips neemt de zaak hoog op en heeft een onderzoek ingesteld, aldus woordvoerster Anna Hogrebe. De 2000 werknemers zijn inmiddels allemaal op de hoogte gesteld. Zij werkten allemaal rond 2010 bij het bedrijf. Een deel van hen werkt tegenwoordig bij andere bedrijven.De persoonsgegevens waren te vinden op de website Pastebin.com, een site waar onder meer grote tekstbestanden gedeeld kunnen worden. Ze zijn intussen verwijderd. Het lek is door Philips gerapporteerd aan de Autoriteit Persoonsgegevens, aldus het van oorsprong Eindhovense bedrijf. Een bedrijf of overheidsorganisatie is sinds 1 januari 2016 verplicht om ernstige datalekken te melden. Mensen die merken dat hun gegevens worden misbruikt, kunnen in sommige gevallen de gegevens laten blokkeren. VeiligheidHet gaat alleen om gegevens van Nederlandse werknemers. Philips gaat de zaak naar eigen zeggen tot op de bodem uitzoeken, maar neemt geen maatregelen om de veiligheid van de gegevens extra te vergroten in bijvoorbeeld andere landen. ,,De veiligheid van onze persoonsgegevens is altijd al prioriteit."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal