Maradona in Heerlen: nu al een sprookje

Diego Maradona, schijt aan iedereen.© AFP

Sjoerd Mossou is voetbalverslaggever en columnist. Zijn column gaat over de komst van Diego Maradona naar Heerlen, die overigens nog steeds niet zeker is. 'Maradona & Pfaff gaan als een rondreizend circusduo hun zakken vullen in de Benelux, vier dagen lang', stelt Mossou.

AD/Sjoerd Mossou

Diego Maradona komt naar Heerlen. Ik verzin dit niet, het is echt zo, althans, dat heeft de grote roerganger achter het plan me telefonisch bevestigd. De contracten zijn zo goed als rond, zo meldt de flamboyante Limburgse zakenman Christian Petermann, tevens gemeenteraadslid in Heerlen. (Google hem maar eens, dan krijgt u een beetje een idee.) De bedoeling is dat Diego op bezoek gaat bij de rooms-katholieke voetbalvereniging Heksenberg, een derdeklasser uit Heerlen, spelend op sportpark Meezenbroek, vlakbij café-zaal De Varenbeuk. Daar moet Maradona een penalty gaan nemen op Jean-Marie Pfaff. U zult begrijpen: die penalty wordt mede mogelijk gemaakt door een plaatselijke keukenboer, louche aannemer of een sympathieke dakdekker. Diego zwaait een keer naar de mensen - en weg is-ie weer. Dat wordt, kortom, ­lachen geblazen.

Spil in het iets grotere geheel is Pfaff zelf, dus dan weet u het wel. De grootste schnabbelaar van de Lage Landen, professioneel handjesschudder, Vlaams terrorclown voor al uw feesten en partijen. Jean-Marie heeft Maradona hoogstpersoonlijk uitgenodigd voor een 'rematch' van België-Argentinië, de halve finale van het WK 1986 in Mexico. Die wordt gespeeld in het Antwerpse Sportpaleis - en de bedoeling is dat de rest van de tijd wordt gevuld met gala's, meet & greets en andere zwaar gesponsorde flauwekul. Maradona & Pfaff gaan als een rondreizend circusduo hun zakken vullen in de Benelux, vier dagen lang. Oh ja, de zakelijke kant van de trip is in handen van 'een Belgisch tussenpersoon met nauwe banden in Dubai', aldus Petermann. Klinkt hartstikke betrouwbaar.Het gekke is: ik kan niet wachten. Het liefst rijd ik nu alvast naar het zuiden, om er zeker van te zijn dat ik geen minuut van deze poppenkast hoef te missen. Het blijft toch Maradona hè. Al schiet-ie morgen met een buks op tachtig journalisten; Diego kan een potje breken.In het voetbalblad Santos maakte Jaap Visser vorig jaar een prachtig verhaal over de linkjes tussen Maradona en Nederland. Die zijn er namelijk. Hij speelde in 1980 tegen Oranje in Bern, trainde ooit een week met Barcelona op Papendal, speelde met Napoli een oefenpotje tegen FC Twente (0-0) en hij kwam als knuffelmascotte van Boca Juniors naar het Amsterdam-toernooi, in 2005.Dat was het wel zo'n beetje. Volgende maand in Heerlen moet de kroon op het geheel worden, als een soort ultiem erebezoek. Maradona nam al hoogstpersoonlijk een filmpje op in een oranje voetbalshirtje, en appte dat naar Jean-Marie, ten teken dat het plan serieus is.Aan een ontmoeting met Máxima wordt gewerkt, schijnt. Interviews met Diego gaan enkele duizenden euro's kosten, maar ik ben gelijk op mijn spaarrekening gaan kijken, want als ik voor iemand mijn journalistieke onafhankelijkheid volledig overboord gooi, totaal schaamteloos, dan is het wel voor Diego.Maradona op Sportpark Meezenbroek in Heerlen. Nu al een sprookje.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal