Lol en ergernis hand in hand tijdens elfde van de elfde in Maastricht

Print
Lol en ergernis hand in hand tijdens elfde van de elfde in Maastricht

Afbeelding: Peter Schols

De11devande11de doet de meeste Maastrichtenaren weinig. De rest van de provincie amuseert zich massaal prima op het Vrijthof, lokalo’s mopperen over de uitwassen.

Met luide stem sommeert Patrick van Wunnik jonge carnavalisten die uit het Maastrichtse treinstation komen om als de wiedeweerga de bier- en wijnflessen in hun handen in een container te gooien. Geen glas de stad in, is de boodschap. 
Bovendien: drinken in de openbare ruimte mag niet. Een meisje met een halflege fles witte wijn, talmt net te lang met het opvolgen van de instructie van de politieman, een beer van een vent. Hij neemt haar de fles af en giet het restant demonstratief op straat, zodat iedereen het ziet. Geen gedonder. Het maakt indruk. Maar voor hoelang? 

Het is 11.30 uur. De11devande11de is net 19 minuten bezig en één politiecontainer ligt al nokvol flessen en ander glaswerk. Sinds pakweg 9.00 uur rolt een gestage golf carnavalisten uit de stationshal richting Vrijthof. Alle treinen naar het zuiden zitten tjokvol en dat blijft nog wel even doorgaan, weten Van Wunnik en zijn collega. Met zijn vijftigen zijn ze om De11devande11de in goede banen te leiden. Plus bereden politie, een ME-peloton en het zakkenrollersteam achter de hand voor het geval de boel uit de hand loopt. Van Wunnik schudt het hoofd. Zijn ‘oortje’ heeft hem net op de hoogte gebracht dat iemand in een trein op weg naar Maastricht gewoon heeft staan urineren, zonder het toilet te gebruiken. 

Beestenboel
Het is dat soort gedrag dat Maastrichtenaren ergert aan De11devande11de. De provincie mag best een feestje komen vieren in de hoofdstad, maar waarom moet er zo’n beestenboel van gemaakt worden? De ‘hordes uit het noorden’ zoals ze genoemd worden, vertonen in de ogen van de Maastrichenaar neanderthalergedrag, laten alles wat leeg is ter plekke uit hun handen vallen: flesjes, verpakkingen van eten, blikjes, noem maar op. De medewerkers van stadsreiniging ruimen het wel op. Leve de lol. Wie die schaamteloze bandeloosheid nooit heeft gezien, beziet het met afgrijzen. De uitwassen wekken breed ergernis op en houdt mensen die op vrijdag steevast naar de stad komen weg uit het centrum als De11devande11de op marktdag valt. Ze slaan een weekje over. Tot ergernis van ondernemers die omzet missen en zich openlijk afvragen waarom het stadsbestuur dit allemaal goedvindt. 

Gekunsteld
Lokalo’s hebben weinig op met de carnavalsstart, die ze een gekunsteld feestje vinden. Een feest dat overigens zeer in de smaak valt van de duizenden die zich wel weten te gedragen. Op het Vrijthof zul je Maastrichtenaren met een loep moeten zoeken. Je vindt ze wel bij de populaire stedelijke cafés, waar ze oonder us zijn. Daar staan ze - pilsje in de knuist - te schamperen over de hossende boeren op het plein, die met dialectplaatsnaambordjes laten weten uit welk look van de provincie ze komen. Dan speelt ook nog het verhaal dat het stadhuis geopperd zou hebben om volgend jaar een extra podium op de Markt te zetten, als De11devande11de op zaterdag valt. Dan zou het nog drukker kunnen worden dan vrijdag. Want op 11 november 2017 valt de carnavalsstart samen met de intocht van Sinterklaas. Twee verkleedpartijen op één dag. Veel gekker is het niet te verzinnen. 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →