Recensie: opening carnavalsseizoen in Kerkrade en Heerlen

Print
Recensie: opening carnavalsseizoen in Kerkrade en Heerlen

De sfeer bij Aod òp Nuj was ook op het nieuwe plein uitgelaten. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Heerlen en Kerkrade openden het carnavalsseizoen met hun eigen feestjes. Voor Kerkrade was het - in deze vorm - de eerste keer, in Heerlen kwamen de liefhebbers voor de tiende keer bijeen. Maar wel op een andere plek.

Wat: Aod òp Nuj
Waar: Van Grunsvenplein, Heerlen
Wanneer: 10 en 11 november
Editie: tiende keer

Carnavalisten vinden hun weg naar ‘gesloten’ plein

Het werd weliswaar geen nationale discussie, maar de verhuizing van Aod òp Nuj van de - volgens veel Winkbülle - meest sfeervolle naar de meest ongezellige plek van het Heerlense centrum zorgde voor een storm aan - voornamelijk - negatieve reacties. Gevreesd werd dat het wel eens veel minder druk zou kunnen worden. Die vrees is ongegrond gebleken, al staan de gasten niet bij elkaar op de tenen. Dat boeit ook niet. Liever tweeduizend enthousiaste feestbeesten voor het podium dan vierduizend futloze zoutzakken. Het gaat om de sfeer die wordt gemaakt door degenen die er wél zijn en die is prima bij deze overgang van 10 naar 11 november. Een compliment voor de organisatie is dan ook op zijn plaats. Het is namelijk geen sinecure om een plein waar onze Noord-Koreaanse ‘vriend’ Kim Jong-un zich meteen zou thuisvoelen, om te bouwen tot een intieme locatie waar carnavalsvierders uit hun dak kunnen gaan. 

Het podium en de grote parasol zijn ‘omsingeld’ door tal van (bier)tentjes en hekwerken. Daarmee wordt de aandacht afgeleid van de grootte van het plein én kan iedereen die het feestje bezoekt via één ingang gecontroleerd worden. De keerzijde is dat je meteen het gevoel hebt een afgesloten ruimte te betreden. Bovendien is 18.00 uur (het aanvangstijdstip) ook écht 18.00 uur. Met andere woorden: dan pas gaat de poort open, eerder komt niemand binnen. En dus staat er rond dat tijdstip zowaar een rij. 

Op het open Pancratiusplein stroomden bezoekers bij de vorige edities van alle kanten toe. Als je niets had met de sjoenkelmuziek, kon je je terugtrekken in een van de cafés rondom het plein om toch te genieten van de drukte en de ambiance. 
Het was een feest van en voor iedereen die in de stad te vinden was. Wie daarentegen nu het Burgemeester Van Grunsvenplein via die ene uitgang verlaat, betreedt meteen de grote duisternis. Wat ooit begon als een spontaan feest midden in het centrum, groeit - in navolging van andere plekken - ook in Heerlen helaas uit tot een steeds commerciëlere happening. Met kassa’s voor de muntenverkoop, toiletten en garderobe waarvoor betaald moet worden, een heuse VIP-tent en een groot, irritant ledscherm pal naast het podium. Daardoor word je voortdurend afgeleid door reclames van Pepsi, een drukkerij, makelaar, autodealer of een bedrijf voor bouwmachines. Het kan blijkbaar niet anders, wil het financieel nog op te brengen zijn om de beste Limburgse carnavalsartiesten te lokken. Gezien het enthousiasme op het plein liggen de bezoekers er niet wakker van. En daar gaat het uiteindelijk om. 

Wat: 11de van de 11de feest
Waar: Markt, Kerkrade
Wanneer: 11 november
Editie: eerste keer

Debutant zet in Kerkrade meteen de toon

Het zijn er elk jaar een paar honderd: Kerkradenaren die op de 11de van de 11de de trein nemen om in Keulen of Maastricht het carnavalsseizoen in te luiden. Goed nieuws: de mini-exodus is niet meer nodig. Ze kunnen in 2017 in eigen huis uit hun dak gaan. In het hart van Kerkrade is vrijdag een voldragen zuigeling geboren met als trotse ouders de stichting Vrung va Kirchroa.
De wolk van een baby is meteen door 500 mensen bewonderd. Het proefballonnetje dat ‘moeder’ Ramona Geestman nog maar een paar weken geleden via Facebook lanceerde, krijgt veel bijval. Laten we in ons eigen Kerkrade bewijzen dat ook wij een feest kunnen maken van de 11de van de 11de, luidde kort en krachtig de boodschap. Ze hoopte op 200 gasten op de Markt. Maar dat werden er gisteren veel meer. 

Hoewel het nog even weifelend begon. Een kwartier voor de officiële aftrap van het feest, gepland om 17.11 uur, is het plein nog akelig leeg. Om half zes echter, de Kirchröatsjer Vasteloavends Verain heeft net zijn opwachting gemaakt op het podium, heeft zich toch een behoorlijke menigte verzameld die er helemaal klaar voor is. Ze kunnen hun ogen niet geloven als ze de Blauw Sjuut, het Heerlense narrenschip, ten tonele zien verschijnen. De Winkbülle willen met hun geste het Kerkraadse initiatief een hart onder de riem steken. En dat wordt zeer gewaardeerd. Ramona Geestman heeft gekozen voor louter Kerkraadse artiesten en daar lusten ze in de Klankstad pap van. Zestien groepen, duo’s en solisten - ze treden allemaal gratis op – maken er vanaf de eerste minuut een feest van herkenning van met hun sjlagers. Dat is ook de kracht van dit evenement. Waar Maastricht (en ook Heerlen met Aod òp Nuj) kiest voor grote Limburgse publiekstrekker, blijven ze in Kerkrade dicht bij huis. Zo zal het ook blijven, bezweert Vrung va Kirchroa. 

Artiesten uit de rest van Parkstad zijn de volgende keer welkom, maar de Big Benny’s, Beppie Kraften en Frans Theuniszen hoeven niet te rekenen op een uitnodiging. De eerste editie van het Kerkraadse carnavalsfeestje is geslaagd. Natuurlijk is er nog groeipotentie. Het aantal mensen dat zich voor deze gelegenheid gepast heeft uitgedost, blijft nog achter. Veel mensen hebben de kat uit de boom gekeken en hun pekske deze keer nog niet aangetrokken. Als ze dat de volgende keer wel doen, en als ook de huidige afvalligen niet langer kiezen voor Keulen en Maastricht, puilt de Markt in Kerkrade komend jaar op de 11de van de 11de uit.