Waarom Ivanka Trump de échte first lady wordt

Print
Waarom Ivanka Trump de échte first lady wordt

Afbeelding: AD

Kenners van de Amerikaanse politiek weten het zeker: Melania is de vrouw van Donald Trump, maar zijn dochter Ivanka wordt de échte first lady van Amerika. De 35-jarige moeder van drie kinderen wordt nu al 'het beste aspect van Trumps presidentschap' genoemd. Zes redenen waarom Ivanka de show gaat stelen.

Ze gaat goed om met de media
Ivanka is de dochter van Donald en zijn eerste vrouw, het Tsjechisch-Amerikaanse model Ivana Trump (67). Dankzij haar bekende ouders weet ze al van jongs af aan hoe ze met media-aandacht moet omgaan.

Toen Donald begin jaren negentig een affaire had met zijn latere echtgenote Marla Maples, belegerden fotografen zelfs Ivanka's basisschool. Een van hen zou de toen negenjarige Ivanka zelfs hebben gevraagd of het waar was dat Maples had gezegd dat de seks met Donald 'de beste ooit' was.

,,In zulke situaties zei ik: 'Marla? Wie?''', vertelde Ivanka in 2007 aan GQ. ,,Je bouwt een eeltlaag op en dat is goed. Als ik dat niet had geleerd, was ik nu niet zo hard. Ik leerde dat ik niemand kan vertrouwen. Je moet altijd op je hoede zijn. ''

Ze is een succesvol merk
Ivanka is niet alleen onderdirectrice van Donalds miljardenonderneming The Trump Organization, maar ook eigenaresse van haar eigen merk Ivanka Trump. Daarmee verkoopt ze schoenen, kleding en handtassen 'voor werkende vrouwen'. De omzet was volgens Forbes vorig jaar 100 miljoen dollar (ruim 92 miljoen euro).

De zakenvrouw is ook succesvol op sociale media. Ze heeft bijna 2,3 miljoen volgers op Twitter en ruim 1,6 miljoen fans op Instagram. Buitenlandse media noemen haar berichten 'de droom van iedere marketeer': ze laat zichzelf zien als mens, als vrouw, als moeder en als onderneemster. En ondertussen prijst ze haar handtassen én haar vader aan.


Ze is tactisch en diplomatiek
Donald Trump en zijn zoons hadden de afgelopen maanden geen goed woord over voor 'crooked' Hillary Clinton. Internationale media vonden de frontale aanvallen kinderachtig en onprofessioneel. Ivanka viel haar collega-powervrouw juist niet af. Ze hield het classy. ,,Als moeder van drie kinderen weet ik hoe moeilijk het is om te werken en een gezin op te voeden'', zei Ivanka. ,,Ik weet dat ik bevoorrecht ben.''

Ivanka kan daarnaast prima door één deur met de vijand en dat kan haar in de politiek goed van pas komen. Ondanks de harde en bittere campagne is ze goed bevriend gebleven met de dochter van Clinton, Chelsea. Zij heeft niets dan goeds te zeggen over Ivanka. ,,Ze denkt altijd aan de mensen om haar heen en helpt hen om te genieten van het moment'', zei ze tegen Vogue. ,,Niets aan haar is nep.''

Volgens sommige politieke journalisten heeft Ivanka alles wat Donald mist; ze is vooral een stuk tactischer. De blondine heeft bijvoorbeeld geen grote blunders op haar naam staan. Dat kan van haar familieleden niet worden gezegd. Zo stond haar broer Donald Jr. voor paal toen hij Syriërs met Skittles-snoepjes vergeleek en lag Melania onder vuur toen ze een toespraak van de huidige first lady Michelle Obama kopieerde.

Ze is goed voor Donalds imago
Hij beledigde talloze vrouwen en de lijst van dames die hem van aanrandingbeschuldigen blijft groeien: Donald Trump heeft bij veel vrouwelijke kiezers een slecht imago. Voor de feministische Ivanka geldt het tegenovergestelde. Zelfs Donalds grootste tegenstanders kunnen Ivanka niet haten, schrijft News.com.au.

Ze won talloze stemmersharten met haar pleidooien voor gelijke lonen. ,,Regels die vrouwen met kinderen in staat stellen om succesvol te zijn moeten niet nieuw zijn'', zei ze in een vurige speech bij een republikeinse conventie in Cleveland. ,,Zulke regels moeten de norm zijn.''

Volgens Ivanka is haar vader minstens zo vrouwvriendelijk als zijzelf. Ze heeft het van hem geleerd, beweert ze. ,,Hij valt even vaak mannen als vrouwen aan. Hij gelooft honderd procent in gelijkheid.''

Ivanka hielp haar vader dan ook zijn imago op te poetsen toen zijn beruchte 'grab them by the pussy'-uitspraak in de media kwam. Ze noemde de opmerkingen 'ongepast en beledigend', maar had Donald snel vergeven. ,,Het is goed dat hij meteen zijn excuses heeft aangeboden aan zijn familie en aan het volk.''

Ze is Donalds oogappel
Donald Trump heeft er nooit een geheim van gemaakt dat Ivanka zijn favoriete kind is. Hij geeft haar dan ook veel meer macht in zijn bedrijf dan andere medewerkers ooit hebben gehad, weet The New York Times.

En: de koppige rijkaard luistert naar haar. Meer dan hij naar Melania luistert, zeggen insiders. Ivanka kreeg hem bijvoorbeeld zo ver een plan te maken rond zwangerschapsverlof. Donald heeft zelfs gezegd dat zijn dochter mogelijk een plekje krijgt in de regering.

Ze ziet eruit als een first lady
Voormalig model Melania heeft de looks van een first lady, maar Ivanka kan er ook wat van. De knappe blondine heeft eveneens ervaring als model en haar outfits zijn altijd om door een ringetje te halen.

De waardering van Donald voor de looks van zijn dochter neemt overigens opmerkelijke vormen aan. Hij zei eerder dat Ivanka 'het beste lijf' heeft en dat hij dolgraag met haar zou daten als ze niet zijn dochter was.

Wil ze zelf eigenlijk first lady zijn?
Ivanka vond het 'ontzettend beledigend' dat de Amerikaanse media haar de afgelopen maanden omschreven als Donalds 'eigenlijke vrouw' en de 'first lady in de praktijk'. ,,Dat is heel seksistisch'', zei ze tegen Fast Company.

Op dit moment blijft ze liever werken voor The Trump Organization. Toch sluit Ivanka niet uit dat ze ooit zelf een gooi doet naar het presidentschap. Media als The Mirror denken dat ze een goede kans maakt. ,,Misschien is zij degene die dat glazen plafond gaat doorbreken.''

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →