Elf van Elf: druk, druk, druk

Print
Elf van Elf: druk, druk, druk

Niet alleen veren en mutsen, ook verklede carnavalsvierders hebben gisteren in Venlo het nieuwe carnavalsseizoen ingeluid Afbeelding: Jeroen Kuit

De Venlonaar moet op 11-11 in Venlo kunnen feesten. Jocus riep het in al 2006. Niet in Keulen en niet in Maastricht. Maar in Venlo. En dus kwam er een nieuw soort knalfeest: Elf van Elf. Tien jaar later staat de Markt stampvol.

Onbestaanbaar vond Jocus het tien jaar geleden dat de Venlonaar naar Maastricht of Keulen moest om het begin van de vastelaovend in te luiden. In het eigen stedje van lol en plezeer bleef het inscheete in die tijd nog beperkt tot de avonduren. 
Daar moest verandering in komen. En dus werd het kanon ’s morgens al om 11.11 uur in stelling gebracht. Elf van Elf heette het feest dat de verklede meute in Venlo moest houden. De Venlose vastelaovesvierder heeft wat tijd nodig gehad om het nieuwe evenement te omarmen. Aanvankelijk stonden bijna alleen maar leden van carnavalsverenigingen op de Markt. Geen verklede mensen die speciaal vrij hadden genomen om mee te galderen op Venlose leedjes. „Het moet groeien”, zeiden de optimisten in 2008. 

Kanonschot
En ze hebben gelijk gekregen, zo blijkt op 11 november 2016 als om 11.11 uur het eerste kanonschot over de stampvolle Markt dendert. Verklede carnavalsvierders die duidelijk van plan zijn om hier de hele dag te blijven, staan dan al in een lange rij voor de bonnenwagen. „Om acht uur vanmorgen zat ik al in de schmink”, vertelt Ankie Pourmandi. „Ik weet nog dat ik hier in het begin kwam. Zelfs op een zondag stond het plein nog niet half vol. Maar nu is het hartstikke druk. Hier hangt ook die echte sfeer van vastelaovend.” Mariet Vestjens moet er nog een beetje inkomen. „Normaal gesproken gaan we naar Maastricht. Maar dit jaar is ons dat afgeraden omdat het vrijdag is en er extra drukte wordt verwacht. Vooralsnog vind ik Maastricht gezelliger.” 
Livvy Sijmons zegt weer het tegenovergestelde. „In Maastricht sta je hutjemutje. In Venlo is het druk, maar gezellig.” 

Jongste
De zes weken oude Fie Gubbels luidt haar eerste carnavalsseizoen in. Ze ligt verkleed in haar wagentje te slapen. Want - zo zegt haar trotse moeder die deel uitmaakt van De Paradepaerdjes - je kunt niet vroeg genoeg beginnen met vastelaovend vieren.