Ook 11-11 vier je in Venray

Print
Ook 11-11 vier je in Venray

De Piëlhaas luidt het nieuwe vastelaovesseizoen in met elf knallen op de Grote Markt. Afbeelding: Jeroen Kuit

Warmdraaien voor de vastelaovend. Dat moet in Venray kunnen, vinden ze bij de Piëlhaas en bij café Hulsman. Een tent vol artiesten was vrijdagavond een goed begin. „De Venraynaar hoeft op 11-11 niet meer naar Venlo of Maastricht.”


Als het aan uitbater Paul Hulsman van het gelijknamige café ligt, luidt de Venrayse vastelaovesvierder over een paar jaar het feest van rood, geel en groen op 11 november ‘thuis’ in. In hartje Venray, dus. En niet meer in Venlo, Maastricht of Keulen. „Dit jaar hebben we voor het eerst een grote tent voor het café neergezet en er is een programma met artiesten”, vertelt Paul Hulsman, die ook meldt dat hij een paar jaar geleden voorzichtig is begonnen met een kleinschalig feestje op de elfde van de elfde. 

Lastig
„Het is wel een beetje lastig dat de elfde van de elfde steeds op een andere dag is. Nu valt het op vrijdag, volgend jaar op zaterdag. Daarom is dit een goed moment om het een kans te geven. Ook de Venrayse vastelaovesroetsj is tenslotte een groot succes geworden.” Hulsman doelt daarmee op het grote evenement op carnavalszaterdag, dat in 2017 alweer voor de elfde keer wordt gehouden op het Schouwburgplein. Secretaris John Janssen van de Piëlhaas zegt daarover: „Voordat Venray de Roetsj had, gingen onze vastelaovesvierders op de zaterdag voor carnaval naar de Zoépkoel in Venlo. Omdat we zelf graag wilden dat die mensen in Venray bleven feesten en omdat het heel erg druk werd in Venlo, zijn we met de Roetsj begonnen. ” 

Hele dag
Toch denkt Janssen dat een Venrays feest op de elfde van de elfde pas echt succesvol kan worden als er ook ’s middags iets wordt georganiseerd. „In Venlo, Keulen en Maastricht kunnen de mensen een hele dag feestvieren.” 
Vooralsnog houdt De Piëlhaas het zelf kleinschalig op 11 november. „We hebben altijd een kleine ceremonie op het bordes van het oude gemeentehuis aan de Grote Markt. Bij goed weer staan er misschien veertig mensen te kijken.” 
Uiteindelijk zal ook De Piëlhaas dit weekeinde in de tent van Hulsman terechtkomen. Al was het maar vanwege de verbouwing van de schouwburg.