'Mama, ik ben niet Bin Laden'

Print
'Mama, ik ben niet Bin Laden'

Afbeelding: Het Nieuwsblad

Oussama Atar, het vermoedelijke brein achter de aanslagen van Brussel en Parijs, heeft onlangs een brief geschreven naar zijn moeder waarin hij zijn onschuld uitschreeuwt. Dat meldt La Dernière Heure. De 32-jarige Atar zou gevlucht zijn omdat België hem opnieuw wil veroordelen voor zijn reis naar Irak.

Volgens de prestigieuze Franse krant Le Monde is Oussama Atar (32) de man achter de mythische Abou Ahmad, de man die beschouwd wordt als dé sleutelfiguur achter de bloederige aanslagen in Frankrijk in België. De voortvluchtige Marokkaanse Belg ontkent dat echter en schreef "onlangs" een brief naar zijn moeder waarin hij zegt dat hij onschuldig is. De brief werd via een tussenpersoon bezorgd aan een zus, met wie hij contact had gezocht via Facebook.

"Geen Osama bin Laden"
Hij vraagt eerst of het - "ondanks alles" goed gaat met de gezondheid van zijn moeder, om haar vervolgens gerust te stellen. "Met mij gaat het goed. Mijn zoontje gedraagt zich goed en groeit snel." Meteen erna begint Atar over de "leugens en laster die in de media over hem verschenen zijn". "Ik ben niet het brein achter de aanslagen, ik was helemaal niet bewust van wat Khalid en Brahim (de broers El Bakraoui, zijn neven, die zichzelf opbliezen bij de aanslagen in Brussel, red.) gepland hadden. Moge Allah hen genade tonen. Die honden weten maar al te goed dat ze me gedwongen hebben om uit België te vluchten en dat ik geen contact meer met hen heb gehad. Nee, ik ben niet Osama bin Laden, of de rechterhand van Abu Bakr al-Baghdadi (de leider van terreurorganisatie Islamitische Staat, red.). Die honden weten dat maar al te goed."

Atar voegde er nog aan toe dat hij niet in Europa was. "En nee, ik kom niet terug nadat Allah me heeft gered van deze criminelen. Die honden weten maar al te goed waar ik me nu bevind, dus waarom deze leugens en strijd tegenover jullie, mijn familie? Ze willen mij gewoon zoveel mogelijk schade toebrengen."

Eigen zaak
Volgens Atar is hij het land ontvlucht omdat het gerecht hem opnieuw voor de rechter wil slepen omdat hij naar Irak geweest is. "Ik heb daar mijn straf al uitgezeten. Ze hadden me gegarandeerd dat ik hier niet vervolgd zou worden." Daarom was Atar naar eigen zeggen naar ons land teruggekeerd. Hij wilde een handelszaak openen in Brussel. Maar toen hij "begreep" dat hij ook hier een gevangenisstraf riskeerde, is hij naar eigen zeggen opnieuw gevlucht.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →