Brexit-voorman Nigel Farage op bezoek bij Donald Trump

Print
Brexit-voorman Nigel Farage op bezoek bij Donald Trump

Afbeelding: twitter

Een van de leiders van de Brexit-campagne, Nigel Farage, is zaterdag langs geweest bij Donald Trump. Farage bezocht de aankomend president in zijn penthouse in New York. Volgens een woordvoerder van Trump hadden de twee een 'zeer productieve' bijeenkomst.

'Ik denk dat ze blij waren met elkaars gezelschap. Ze kregen de kans om over vrijheid te praten, over winnen en over wat dit allemaal voor de wereld betekent', aldus Trumps campagneleider Kellyanne Conway. Tijdens zijn campagne had Trump al laten weten geïnspireerd te zijn door het referendum voor de Brexit, waar tegen de verwachting van opiniepeilers in gestemd werd. De Britten kozen eind juni voor afsplitsing van de Europese Unie. Volgens Trump zijn Amerikaanse kiezers net als Britse kiezers gefrustreerd over de traditionele politiek.

Rond de Trump Tower in New York stikt het deze dagen van de journalisten en demontranten. Toen Farage er zaterdag gespot werd, grapte hij: 'We zijn gewoon toeristen.' Na afloop plaatste de Britse politicus een foto van zichzelf met Trump op Twitter met het bijschrift: 'Hij was ontspannen en zat vol goede ideeën. Ik weet zeker dat hij een goede president wordt.' Farage voegde toe dat Trump goed is voor de verhoudingen tussen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten: 'Dit is een man met wie we zaken kunnen doen.' De Brit was tijdens Trumps campagne al te gast bij rally's. Hij voorspelde toen dat Trump dezelfde ontevredenheid bij kiezers zou aanboren als hij in Groot-Brittannië had gedaan. 

Johnson slaat EU-bijeenkomst over
Een andere Brexiteer, Boris Johnson, riep Europeanen eerder al op de verkiezing van Trump niet te negatief te beschouwen. De Britse minister van Buitenlandse Zaken slaat een informeel gesprek over tussen Europese ministers over de verkiezing van Trump. Dat maakte zijn woordvoerder zaterdag bekend. Zondagavond komen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel bijeen om over de toekomst van de relaties met de Verenigde Staten te praten. Een woordvoerder van Johnson zegt in een reactie dat Londen wil samenwerken met de nieuwe regering in Washington om het beste te bereiken voor Groot-Brittannië.   

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →