'Clinton geeft FBI-directeur de schuld van verlies'

Print
'Clinton geeft FBI-directeur de schuld van verlies'

Afbeelding: AD

De Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton heeft de schuld van haar nederlaag in de presidentsverkiezingen gelegd bij FBI-directeur James B. Comey. Doordat hij een nieuw onderzoek naar het e-mailgebruik van Clinton heeft aangekondigd, zou hij de schijn van partijdigheid hebben gewekt.

Dat heeft Clinton zaterdag gemeld in een 30 minuten durend telefoongesprek met enkele van haar sponsoren, melden The New York Times en persbureau Reuters.  

,,Er zijn veel verschillende redenen waarom de verkiezing niet succesvol was", zou Clinton aan de telefoon hebben gezegd. ,,Maar, uit onze eigen analyse blijkt dat de brief van Comey voor twijfel heeft gezorgd."

Door eerst aan te kondigen dat er onderzoek werd gedaan naar de mails, en door vervolgens tot de conclusie te komen dat zij niks strafbaars had gedaan, zou voor sommige kiezers de bevestiging zijn dat er wel eens sprake kon zijn van partijdigheid. 

De tweede brief van Comey, waarin werd aangegeven dat Clinton niks strafbaars had gedaan, zou daarmee dus nóg schadelijker voor haar campagne zijn geweest dan de eerste brief.

Doorgestoken kaart
Donald Trump suggereerde in zijn campagne meerdere malen dat er sprake zou zijn van doorgestoken kaart. De brieven van Comey zouden dit standpunt extra kracht bij hebben gezet, aldus Clinton. Als gevolg zou zij veel stemmen hebben verloren, onder meer van blanke vrouwen uit de grotere voorsteden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →