Minstens twee doden na zware aardbeving in Nieuw-Zeeland

Print
Het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland is vandaag getroffen door een zware aardbeving die in grote delen van het land voelbaar was. Volgens het Amerikaanse geologische instituut USGS had deze een kracht van 7,5 op de schaal van Richter. Er is een tsunami-waarschuwing afgegeven. Rond 17.30 uur Nederlandse tijd bereikte de eerste golven van drie tot vijf meter hoog de kust. Vooralsnog zijn twee dodelijke slachtoffers bekend.

De beving vond plaats op 16 kilometer diepte bij de plaats Cheviot. Volgens de Nieuw-Zeelandse site GeoNet, die alle aardbevingen in het land in kaart brengt, volgde er kort op de eerste hevige beving een tweede. Ook waren er naschokken. 

Volgens de Nieuw-Zeelandse Civil Defense is er kans op een tsunami. Er is een waarschuwing afgegeven voor de oostkust van zowel het Noorder- als het Zuidereiland en bewoners van de kuststrook hebben massaal hun huizen verlaten. Golven kunnen tot wel 5 meter hoog komen.

Hoge golven hebben inmiddels op meerdere plekken de kust van Nieuw-Zeeland bereikt. De eerste golven landden op de noordelijke kust van het Zuidereiland. Lokale media melden dat ook de kust nabij de hoofdstad Wellington op het Noordereiland door de eerste vloedgolven is getroffen.
Over slachtoffers of schade door het wassende water is niets bekend. Wel is bekend dat één persoon is omgekomen in Kaikoura door het instorten van een huis. Over het andere dodelijke slachtoffer is niks bekend.

Wakker
De Nederlandse Tim de Jongh is op het moment van de beving in Wellington, waar hij werkt in een hostel. In eerste instantie denkt hij nog dat het zijn kamergenoot is die een hoop herrie maakt, maar al gauw blijkt het de beving te zijn. Nadat de schokken stoppen valt hij al snel in slaap, maar wordt later wakker gemaakt vanwege het tsunami-alarm. Inmiddels staat hij, samen met een grote groep anderen, op Mount Victoria. Toch heeft hij het gevoel dat het meevaalt: ,,Het waait hard en de golven zijn hoog, maar dat gebeurt hier wel vaker.'

Christchurch
Inmiddels is wel bekend dat de bevingen een hoop schade hebben aangericht op de hogere verdiepingen van hoge gebouwen. Op Twitter zijn daarnaast diverse berichten te vinden van inwoners die schade hebben aan hun huizen. Ook komen de eerste meldingen binnen van gewonden. Hoe ernstig hun verwondingen zijn, is nog niet bekend.

De vorige grote aardbeving in het gebied staat nog in het geheugen gegrift bij de Nieuw-Zeelanders. In februari 2011 vielen er 185 doden en vele honderden gewonden toen de aarde rond Christchurch begon te schudden. In februari dit jaar beefde Christchurch opnieuw, maar toen was er alleen materiële schade.

Koning Willem-Alexander en Máxima beëindigden een paar dagen geleden hun staatsbezoek aan het land. Zij brachten onder meer een bezoek aan een museum dat in het teken staat van de hevige beving in 2011.
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →