'IS schoolt strijders zodat ze hier asiel kunnen aanvragen'

Print
'IS schoolt strijders zodat ze hier asiel kunnen aanvragen'

Afbeelding: Belga

Eén jaar na de dodelijke aanslagen in Parijs heeft de Duits geheime dienst Bundesnachrichtendienst (BND) een officiële waarschuwing de wereld ingestuurd: terreurorganisatie Islamitische Staat geeft haar strijders een specifieke opleiding zodat ze niet opvallen tussen de vluchtelingen.

Een jaar na de aanslagen in Parijs die aan 130 mensen het leven kostte, is de vermeende bommenmaker nog altijd op de vlucht. De man, wiens DNA ontdekt werd in meerdere safe houses van ondergedoken terroristen, zou in oktober 2015 “vermomd” als vluchteling naar Duitsland zijn gekomen. Hij zou via de Balkanroute en Oostenrijk uiteindelijk in Duitsland zijn aangekomen, aldus de Duitse krant Die Welt.

De Belgische terrorist Salah Abdeslam zou hem en twee andere terreurverdachten vervolgens hebben opgepikt in een hotel in het Duitse Ulm. Intussen zou de man zich opnieuw in Syrië bevinden, aldus de speurders.

“Specifieke opleiding”
Uit het onderzoek naar de aanslagen blijkt nu dat alle negen daders eerst als vluchteling naar Europa gekomen zijn. Een recente waarschuwing van de BND geeft aan hoe groot “het gevaar van de gesmokkelde strijders’ wel is. “Terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS) geeft haar strijders een specifieke opleiding zodat ze niet opvallen tussen de echte vluchtelingen. En hier asiel kunnen aanvragen”, luidt het.

Aanslag in Nederland
De terroristen zouden op 13 november 2015 niet alleen in Parijs, maar ook in Nederland aanslagen gepland hebben, aldus Die Welt op basis van het onderzoek. Daarvoor werden gedetailleerde plannen gevonden op de laptop van Ibrahim El Bakraoui (de dader die zichzelf op 22 maart 2016 opblies in de luchthaven van Zaventem, red.). In één bestand was zelfs duidelijk te zien wie er allemaal in de verschillende terreurgroepen zat.

Naast de Franse Groep (verantwoordelijk voor de aanslag in concertzaal Le Bataclan) en de Iraakse Groep (de aanslag aan het Stade de France) waren er ook nog de Metro Groep en de Luchthaven Groep. De Metro Groep moest een aanslag plegen in de Parijse metro, de Luchthaven Groep zou dan weer toeslaan op luchthaven Schiphol.

Twee terreurverdachten, die op dit moment in een Belgische gevangenis zitten, gingen na de aanslagen in Parijs met de bus naar Amsterdam. Ze checkten met een vals paspoort in in een hotel in de buurt van de luchthaven. Waarom ze de aanslag niet pleegden, is niet duidelijk.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →