Doorbraak: ALS-patiënte communiceert met hersenimplantaat

© AD

Een Nederlandse vrouw heeft als eerste ALS-patiënt ter wereld een hersenimplantaat gekregen waarmee zij met haar gedachten kan communiceren. Hiermee is ze nu in staat letters en woorden te spellen.

AD

De doorbraak van de onderzoekers van het UMC geldt als een wereldwijde primeur: nog nooit konden patiënten communiceren door middel van slechts hun gedachten. Tegenover de New Scientist vertelt de 58-jarige vrouw, die anoniem wil blijven, dat ze het speciaal vindt om de eerste te zijn. In 2008 werd zij gediagnosticeerd met ALS, waarna het snel bergafwaarts ging. Haar vermogen tot praten en zelfs ademen verloor ze binnen een paar jaar. Voordat de vrouw het nieuwe implantaat kreeg, was zij afhankelijk van een apparaatje dat zij aanstuurde met haar ogen. Echter werkte dit in de praktijk niet altijd even goed en kon het op lange termijn voor problemen zorgen: één op de drie ALS-patiënten verliest uiteindelijk de controle over zijn of haar ogen. Het nieuwe implantaat is net onder de schedel aangebracht en leest hersenactiviteit af, om dat vervolgens te vertalen naar een signaal waarmee een computer of eventueel een elektrisch prothese aangestuurd wordt.GebruiksvriendelijkheidHoewel de doorbraak een stap in de goede richting is, is het nog niet heel gebruiksvriendelijk. Het kan erg lang duren voor een patiënt een woord spelt. Op het moment doet de vrouw er ongeveer twintig seconden over om een letter te selecteren.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal