Vastelaoves-samba met sint

Print
Vastelaoves-samba met sint

De sint wordt naar de zaal begeleid, waar De Gresbuus nog eens zijn winnende vastelaovesliedje ten gehore brengt. Afbeelding: Annemiek Mommers

Sint-Maarten, 11devande11de en Sinterklaas in één weekeinde. Dat betekent topdrukte voor joekskapel De Gresbuus in Reuver. Tussendoor won het gezelschap ook nog de liedjesavond.

Joekskapel De Gresbuus speelt de Vastealoves-samba. ‘Mutsen’ gaan in polonaise door gemeenschapshuis De Schakel in Reuver. De mutsen worden echter niet gedragen door prins Peter I en zijn gevolg, maar door Zwarte Pieten. En op de bühne zingt Sinterklaas de schlager mee. Nadat de heilige op zondagmiddag de blageliedjesmiddig heeft geopend, verlaat hij het podium voor de hoogheid. 

Zwarte Piet
De discussie over Zwarte Piet lijkt onbeduidend vergeleken met de verwarring die in Reuver gezaaid wordt. Maar het deert niemand. Ook Pieter Janssen slaat het tafereel geamuseerd gade. De voorzitter van de joekskapel heeft sowieso reden voor een goed humeur: De Gresbuus heeft op zaterdagavond de liedjesavond van De Windjbuujels gewonnen met Eine veur de joekskepel. „Geweldig”, aldus Janssen. Over het winnen van het LVK of zelfs een finaleplek durft hij niet eens te dromen. „Dat is onze ambitie niet. Maar als het gebeurt, zou het de kroon op ons werk zijn. En dat uitgerekend in ons jubileumjaar.” De joekskapel bestaat in 2017 3x11 jaar. Dat was ook de reden om weer deel te nemen aan de liedjesavond, want de muzikanten van De Gresbuus hebben het al druk genoeg. Sterker, het mag haast een wonder heten dat ze zondagmiddag niet aan de beademing liggen. Het begon vrijdagavond met Sint-Maarten. Veel leden van de joekskapel begeleiden de kinderen met de harmonie of het trommel- en fluiterkorps naar de troshoop. Onder wie Pieter Janssen, voorzitter en slagwerker van het trommel- en fluiterkorps. Als de tonen van Sintermertes veugelke zijn weggestorven, spoedt Janssen zich met trompet naar zijn kompanen van De Gresbuus, om op de 11devande11de het carnavalsseizoen te openen. 

Druk
Een dag later wint De Gresbuus, zoals gezegd, een ticket voor het LVK. Een prestatie die tot diep in de nacht wordt gevierd. Enkele uren later brengt De Gresbuus een serenade aan Bas Geujen, verantwoordelijk voor tekst en muziek van de nieuwe carnavalskraker. Lang kan het mannenclubje niet genieten van de roem. Om kwart over twee ’s middags is de intocht van Sinterklaas. Omdat het evenement samenvalt met de liedjesmiddag voor de jeugd, wordt de sint naar De Schakel begeleid, waar De Gresbuus nog eens zijn winnende liedje ten gehore brengt. Om half vier zit het erop en geniet Janssen van een pilsje. „Dat hebben we wel verdiend.” 
Is Janssen na zo’n weekeind de embouchure (vaardigheid om blaasinstrument te spelen) niet kwijt. „Nee hoor, het is een goede oefening voor de vastelaovend. Dan hebben we het echt druk.”