Hulptroepen aan de slag voor drukke docenten

Print
Hulptroepen aan de slag voor drukke docenten

Afbeelding: Mark Reijntjens

Speciale hulptroepen schieten vanaf januari scholen te hulp die gebukt gaan onder hoge werkdruk door een oerwoud van regels. Een team van experts komt in een kwartaal orde op zaken stellen. Scholen gaan nog steeds gebukt onder regels, terwijl dat niet nodig is.

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs maakt vandaag bekend dat scholen hulptroepen voor de administratie krijgen. Die beginnen volgend jaar onder de naam 'Operatie Regels Ruimen' bij wijze van proef eerst op vijf basisscholen en een middelbare school.

De 'vliegende brigades' bestaan uit een onderwijsinspecteur, een schoolleider, een leraar en een expert in verandermanagement. Als een soort A-Team kijken zij over de schouders van directeuren en leraren mee en gaan snoeien in de administratie, leggen uit wat de scholen wel moeten bijhouden - en vooral wat niet - en helpen leraren prioriteiten te stellen.

Metamorfose
Dekker liet zich inspireren door Herrie in de Keuken. In dat tv-programma worden noodlijdende restaurants geholpen om het bedrijf weer op de rails te zetten. ,,Dit zal geen tv-programma opleveren, maar we gaan wel met de camera de school in om te filmen wat er gebeurt. De beelden van de metamorfose kunnen andere scholen weer inspireren.'' Voor een onderzoek naar regeldruk, dat vandaag verschijnt, meldden afgelopen voorjaar 3.000 leerkrachten, schooldirecteuren en ondersteunend personeel de regels waar zij last van hebben. Zij klagen vooral dat ze allerlei gegevens over hun leerlingen moeten bijhouden in dossiers, zonder dat duidelijk is waarom.

Volgens Dekker is er al gesnoeid in het woud van regels. ,,Toch blijven scholen het op de automatische piloot doen. De inspectie zegt: het hoeft niet. Het ministerie zegt: het hoeft niet. Maar het is zo ingesleten dat ze niet weten hoe het anders zou kunnen.''

Zorgleerling
Scholen zien dat er met de komst van passend onderwijs, waarbij zorgleerlingen een plekje krijgen op een gewone school, alleen maar meer administratie is bijgekomen. Scholen vrezen bij een volgend bezoek van de onderwijsinspecteur keihard gestraft te worden als het papierwerk niet op orde is.

Dat is niet nodig, stelt Dekker. ,,De slechtste reden om iets te doen is omdat je denkt dat het moet van een ander. Een leraar weet heel goed wat handig is om bij te houden.''

De scholen moeten zichzelf aanmelden op delerarenagenda.nl. Dekker is niet bang dat de hulpvraag wordt gezien als een brevet van onvermogen. ,,Er zijn stoere schoolleiders en leraren nodig die serieuze hulp willen krijgen om het werkplezier weer terug te vinden.''