Vrouw wordt zwanger terwijl ze al zwanger is

Print
Vrouw wordt zwanger terwijl ze al zwanger is

Afbeelding: HBVL

In het Australische Brisbane is Kate Hill bevallen van twee dochtertjes. Geen uitzonderlijk nieuws, tot bleek dat de vrouw niet van een gewone tweeling beviel: de verwekking van het tweede kindje gebeurde tien dagen na die van het eerste. De vrouw werd dus zwanger terwijl ze al zwanger was.

Kate en Peter Hill reageerden verrast toen artsen hen vertelden dat ze twee baby’s verwachtten, en dat het ene kind tien dagen later verwekt was dan het ander. Superfoetatie, zo heet het uiterst zeldzaam fenomeen. In de hele wereld zijn er slechts tien gevallen van bekend. “Als het gebeurt, is dat bij vrouwen die stimulatie van de eierstokken nodig hebben om rijpe eicellen te verkrijgen”, zegt gynaecoloog Wilfried Gyselaers. “Niet ieder eitje rijpt in hetzelfde tempo. Zo kan er een eisprong plaatsvinden van een eitje dat rijp is, terwijl een ander eitje nog rijpt en later tot een eisprong komt. Maar het blijft toch opvallend”, zegt Gyselaers.

Hormoontherapie
De geboorte van beide kindjes was het einde van een lange lijdensweg. In 2006 kreeg Kate te horen dat ze aan een hormonale aandoening, het syndroom van Stein-Leventhal, leed, waardoor ze niet ovuleerde. Ze onderging een hormoontherapie, en na lang proberen raakte ze uiteindelijk zwanger. Een mirakel noemden de artsen de geboorte van Charlotte en Olivia in december vorig jaar.

Uit bijkomende tests blijkt nu dat het eitje dat later tot een eisprong kwam door hetzelfde sperma werd bevrucht. Doorgaans overleeft sperma niet langer dan een week in het lichaam van een vrouw. Kate was aanvankelijk al zwanger van een tweeling, maar één van de eerste kindjes haalde het niet.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →