Nederlandse economie groeit opnieuw met 0,7 procent

Print
Nederlandse economie groeit opnieuw met 0,7 procent

Afbeelding: ANP

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van 2016 met 0,7 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zojuist bekend. Daarmee groeit de economie voor tiende kwartaal op rij.

De groei was afgelopen kwartaal even sterk als in de eerste helft van het jaar. Vooral de export en de consumptie van gezinnen droegen bij aan de vooruitgang. Nederlanders bleken afgelopen kwartaal onder andere bereid meer geld uit te geven aan uitjes, auto's en elektrische apparaten. 

Bedrijven trokken vaker de knip voor de aanschaf van onder meer vrachtwagens en computers. Personenauto's deden het op de zakelijke markt minder goed.

De Nederlandse economie was vorig kwartaal 2,4 procent groter dan in het derde kwartaal van 2015.

Arbeidsmarkt
Ook de Nederlandse arbeidsmarkt is afgelopen maanden verder aangetrokken, waardoor er per saldo 26.000 banen bij kwamen. Dat geldt ook voor uitzendwerk, in het afgelopen kwartaal steeg het aantal banen met 16.000. In een jaar tijd groeide het aantal uitzendkrachten met 9 procent. Ook het aantal vaste banen nam toe. Het aantal zelfstandigen nam juist af. Nog altijd is in Nederland een op de vijf werknemers eigen baas.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →