Minister wil oplossing voor carnavalswagens

Print
Minister wil oplossing voor carnavalswagens

Afbeelding: Annemiek Mommers

De minister wil maatregelen bespreken om het mogelijk te maken dat praalwagens via de A76 van en naar België rijden.

Een verbond van carnavalsverenigingen, waaronder het Optoch Kommitee Zitterd, deed vorige week in een open brief aan minister Schultz van Haegen (VVD, Infrastructuur en Milieu) een oproep de overtocht over de Maas weer mogelijk te maken. Zo kunnen zij meedoen aan halfvastenoptochten in België. Deze route was afgelopen jaar verboden, omdat de minister het te gevaarlijk achtte om met carnavalswagens over de snelweg te rijden. De alternatieve route via Maaseik over binnenwegen, wordt door de carnavalsverenigingen gezien als een gevaarlijke veertig kilometer lange omweg. 

Wens
In een eerste reactie laat de minister nu via Rijkswaterstaat weten dat er een ‘gedeelde wens’ bestaat om tot een oplossing te komen. Rijkswaterstaat wil nu samen met de verenigingen bezien hoe de praalwagens ‘aangepast’ kunnen worden om veilig op zondagmorgen over de snelweg te rijden. Gedacht wordt aan aanpassingen, ‘zodat de carnavalswagens goed kunnen sturen en over voldoende remkracht beschikken’. Zo moet de veiligheid worden verzekerd en de hinder voor overig verkeer op snelweg A76 worden beperkt. 

Kosten
Steindenaar Ron de Rooij, spreekbuis namens de verenigingen, stelt vast dat ‘de intentie er lijkt te zijn om eruit te komen’. 
Een vraag die nog onbeantwoord is, is wie mogelijke maatregelen moet betalen. Ook dat wordt onderwerp van gesprek tussen Rijkswaterstaat, de provincie, betrokken gemeenten en de carnavalsverenigingen. „We hopen gauw een uitnodiging te krijgen”, zegt De Rooij.