Peperdure zonnespiegel Maankwartier had kinderziektes

Print
Peperdure zonnespiegel Maankwartier had kinderziektes

Afbeelding: Luc Lodder

De Heliostaat in het Heerlense Maankwartier had last van kinderziektes, maar wordt binnenkort dan toch aan de gemeente overgedragen.

Hoeveel heeft Heerlen voor de Heliostaat in het Maankwartier betaald, wilde een raadslid afgelopen week weten tijdens de Algemene Beschouwingen. En hebben we garantie, want het ding werkt nog voor geen meter en de bijbehorende vijver is vies.

Wethouder Barry Braeken (PvdA/ OPH) kon de vragensteller geruststellen: „De Heliostaat is in opdracht van corporatie Weller gebouwd en nog niet aan ons overgedragen. Het kunstwerk wordt door de gemeente overgenomen, omdat het tot de openbare ruimte in het nieuwe kwartier behoort. Maar dat doen we pas als het functioneert. Het werk kost een half miljoen euro. En ja, er zit garantie op.”

Michel Huisman, bedenker van deze ingenieuze toren en ontwerper van het Maankwartier, wordt een beetje moe van dit soort vragen. Er zijn weliswaar wat kinderziekten geweest, maar de Heliostaat werkt perfect, zegt hij een week later. Een dezer dagen worden nog enkele reparaties verricht.

Huisman, die overigens vooral bewondering en loftuitingen ontvangt, legt het graag nog eens uit. Met de Heliostaat wordt de eigenstandige toren in het Maankwartier bedoeld. Bovenin hangt een 10.000 kilo zware stalen spiegel met een doorsnee van 6,20 meter, die nauwkeurig met de zon meedraait en het zonlicht via een lagergelegen vijver met glazen bodem op de onderste vloer van de parkeergarage projecteert. ’s Nachts wordt het feeërieke effect met schijnwerpers bereikt. Boven de maankoepel steken verder nog een aardbol van één meter doorsnee en een vliegende vis uit. Huisman: „De vleugels van de vis bewogen aanvankelijk continue. Om slijtage tegen te gaan, hebben we nu besloten hem ieder kwartier een minuut te laten vliegen.”

Het bouwwerk van Huisman is al met al uniek. Ook van de reusachtige horizontale klok - Romeinse cijfers draaien rond de maankoepel en geven bij een neonstreep de tijd aan - is er vermoedelijk geen tweede op de wereld. De veer, die te strak was gespannen en een krakend geluid maakte, wordt deze week bijgesteld. Na elk uur klinkt een bel. Het probleem van de vijver zit ’m in de doorzichtige bodem, die gemaakt is van hetzelfde materiaal als een haaienbassin. Huisman: „Het is moeilijk om zo’n constructie in één keer waterdicht te krijgen. De vijver wordt automatisch schoongemaakt en ook daar is het een keer misgegaan. Het zijn echt kinderziektes.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →