'De dokter keek naar de foto’s en schudde zijn hoofd: Zo haal je de kerst niet eens meer.'

Print
'De dokter keek naar de foto’s en schudde zijn hoofd: Zo haal je de kerst niet eens meer.'

Afbeelding: De Limburger

Wie hoort dat het helemaal mis is met de gezondheid, heeft meer nodig dan een diagnose en een behandelplan. Nog veel te vaak ziet de arts een ziekte voor zich zitten, in plaats van een mens.

De wereld van John van Drongelen (69) uit Valkenburg stortte in toen hij in 2014 te horen kreeg dat zijn hoestje een agressieve vorm van longkanker was. En dat lag niet alleen aan de diagnose. „De dokter keek op zijn computer naar de foto’s en schudde zijn hoofd. Hij zei: als we dit niet snel bestrijden, haal je de kerst niet eens meer.” Minuten later stonden Van Drongelen en zijn vrouw aangeslagen bij de balie voor een nieuwe afspraak.

‘Mij ziet u niet meer terug, ik viel slechts even in’, had de dokter nog nonchalant meegegeven. Van Drongelen schiet weer vol als hij vertelt hoe zijn slechtnieuwsgesprek verliep. En daar bleef het niet bij. De volgende arts die hij tegenkwam liet twee arts-assistenten op hem los en verschool zich achter de computer. Alsof het de dokter niets interesseerde.” Wederom had de Limburger te maken met een interimkracht. Er vielen termen als ‘zware ingreep’, ‘ribben openbreken’ en ‘stuk long afsnijden’. Of en welke behandelkeuzes er waren? „Geen idee. Ik was het spoor bijster.”

 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →