Timmermans: Gülen speelde wel rol in staatsgreep Turkije

Print
Timmermans: Gülen speelde wel rol in staatsgreep Turkije

Afbeelding: AD

De Gülenbeweging heeft 'wel degelijk' een rol gespeeld in de mislukte staatsgreep in Turkije van juli. Dat zegt vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans vandaag in een interview in het Belgische weekblad Knack.

Turkije ziet de in Amerika wonende Turkse geestelijke Fethullah Gülen als de kwade genius achter de couppoging, maar daar is tot nu toe weinig bewijs voor.

,,Het is ondertussen duidelijk dat hetgeen president Recep Tayyip Erdogan zegt over de rol van de Gülenbeweging in de staatsgreep geen totale onzin is'', aldus Timmermans. ,,Op basis van Amerikaans onderzoek zijn er steeds meer indicaties dat die beweging wel degelijk een rol heeft gespeeld.'' 

Timmermans was nauw betrokken bij de Europees-Turkse migratiedeal en maakt zich grote zorgen over de terugval van de rechtsstaat in Turkije sinds de verijdelde coup.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →