Verklaart miljardair George Soros de oorlog aan Trump?

Print
Verklaart miljardair George Soros de oorlog aan Trump?

George Soros. Afbeelding: EPA

Je kunt de negatieve reacties op de winst van Donald Trump bijna niet meer los zien van de invloed van de steenrijke George Soros. Zijn naam duikt overal op. Als leider van het 'verzet'. Als 'organisator' van protesten. En als geldschieter van Barack Obama en Hillary Clinton. Maar wie is hij eigenlijk?

Het is bepaald geen geheim dat de invloedrijke George Soros Hillary Clinton steunt. Voor haar campagne doneerde de miljardair vele miljoenen dollars. De vraag is echter of de in Hongarije geboren Soros nu een stap verder zal zetten om de invloed van Donald Trumpte te beperken. De man behoort tot de dertig rijkste mensen ter wereld en heeft nauwe banden met invloedrijke politci, zakenmensen en vakbonden.

Macht
Een eerste stap naar georganiseerd verzet tegen Trump lijkt al gezet. Volgens Amerikaanse media zal Soros met andere invloedrijke liberalen de komende dagen achter gesloten deuren vergaderen over de verkiezingswinst van Trump en de gevolgen van die keuze van het Amerikaanse volk. Op de agendazouden besprekingen staan over het 100 dagen plan van Trump en de nieuwe koers om de democraten weer aan de macht te krijgen. Volgens de organisatie van de besprekingen vormen de plannen van Trump een 'angstaanjagende aanval' op vorderingen die president Obama heeft gemaakt.

George Soros is in 1930 geboren in Hongarije en kreeg zowel te maken met de gruwelijkheden van de nazi's als met de Russische overheersing. Hij emigreerde naar Engeland waar hij studeerde, maar verhuisde in 1956 naar de Verenigde Staten. Zijn geld verdiende hij met zijn werk als effectenhandelaar en diverse hedgefondsen. Daarnaast speculeerde hij in 1992 met zoveel geld tegen het Britse pond dat de overheid het pond moest devalueren. Soros hield daar ongeveer een miljard dollar aan over.

Filantroop
Soros staat bekend als filantroop. Als hij geld doneert via zijn Open Society Foundations laat hij zich leiden door zijn ideologie. Zo is hij pro-Europa, pro-democratie en anti-corruptie. Daarnaast onderhoudt hij warme banden met de Democratische partij in de Verenigde Staten. In 2003 gaf hij al aan dat hij zijn hele vermogen zou gebruiken om te voorkomen dat George Bush aan de macht zou komen. Veel later stortte hij een flink bedrag in de verkiezingskas van Barack Obama.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →