Woonboot spoelt 3.000 km verder aan op Iers strand

Print
Woonboot spoelt 3.000 km verder aan op Iers strand

Afbeelding: AD/Ballyglass Coast Guard

De Ierse kustwacht werd maandag gealarmeerd door iemand die voor de kust van County Mayo een woonboot op drift had gezien. De kustwacht trok de boot, zo groot als een camper en met zonnepanelen op het dak, aan wal. 'Ik, Rick Small, doneer dit huis aan een dakloze jongere', stond er op de muur geschreven.

De woonboot, die gebouwd werd door een Canadese milieuactivist, raakte deze zomer op drift voor de kust van het Canadese Newfoundland, waar hij in september voor het laatst werd gesignaleerd. Amper twee maanden later en na een trip van 3000 kilometer over de Atlantische Oceaan is het vaartuig dus aangespoeld aan de Ierse westkust.

Er was niemand aan boord, maar de eigenaar had wel een boodschap achtergelaten op de muur. ,,Ik, Rick Small, doneer dit huis aan een dakloze jongere om hem een beter leven te geven dat de Newfoundlanders hebben besloten om niet te doen. Geen huur. Geen hypotheek. Geen elektriciteitsrekening," zo staat er te lezen.

Veiligheid
Michael Hurst van de kustwacht wist naar eigen zeggen niet wat hij met het vaartuig moest doen. ,,Mijn grootste zorg toen ik het zag, was het vaartuig in veiligheid brengen zodat het niet kon afdrijven en een gevaar vormen voor andere schepen. Ook wilde ik zeker zijn dat er echt niemand aan boord was." 

Volgens Hurst bevindt de boot zich in vrij goede staat. Binnenin is het droog, er hangen draden van de zonnepanelen en er liggen scherven op de vloer van dingen die van de rekken geschoven zijn. Daarnaast lagen er ook twee autobanden in de boot, die vermoedelijk de zijkant van de boot moeten beschermen wanneer hij zou aanmeren. Op basis van het briefje vermoedt Hurst dat de eigenaar van de boot waarschijnlijk niet dacht dat zijn boot zo'n lange reis zou maken, maar eerder ergens in Canada zou aanspoelen.

Hurst zegt dat hij al benaderd is door een Ierse organisatie die oude gebouwen restaureert voor toeristische doeleinden. ,,Als het uitkomt en als Rick Small het vaartuig echt niet terug wil, dan zullen ze het mogelijk gebruiken als een toeristische attractie en herstellen naar hun beste vermogen." 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →