Limburgse derby: zelden prooi voor thuisclub

Print
Limburgse derby: zelden prooi voor thuisclub

Afbeelding: Ermindo Armino

Fortuna Sittard-MVV is een affiche waar menig voetballiefhebber in Limburg reikhalzend naar uitkijkt. De krachtmeting tussen de eerstedivisionisten kent de laatste seizoenen een bijzondere statistiek.

Koude oorlog

Het aftellen tot de Limburgse derby tussen Fortuna en MVV van aanstaande vrijdag is begonnen. En niet alleen bij supporters van beide kampen. Zelfs de officiële Twitter-accounts van de bvo’s delen al de eerste plaagstootjes uit. Het hoort nou eenmaal bij een traditionele strijd tussen oude voetbalrivalen.

Onvoorspelbaar

De uitkomst van een derby voorspellen is haast ondoenlijk. Een ongelofelijk cliché, maar daarom niet minder waar. Al helemaal in de Jupiler League waar wekelijks de meest opmerkelijke uitslagen van het veld rollen. Natuurlijk, MVV heeft het momentum aan zijn zijde. De Maastrichtenaren staan op een verrassende tweede plaats en maken een bijzonder stabiele indruk. Fortuna daarentegen begon uitstekend, was in eigen huis lang ongenaakbaar, maar kreeg de afgelopen twee speelronden een paar flinken tikken te verwerken.

Opvallend

Wie de confrontaties van de afgelopen jaren tussen Fortuna en MVV op een rij zet, stuit op een opvallend gegeven. Al vier seizoenen op rij slaagt de thuisspelende club er niet om als winnaar van het veld te stappen. Fortuna weet niet in Sittard te winnen, MVV niet in de eigen Geusselt. De laatste keer dat de Sittardenaren wél in eigen huis zegevierden tegen MVV was in het seizoen 2011-2012: 2-0. En ja, dat was ook het seizoen waarin MVV de laatste keer een ereronde mocht lopen Maastrichts publiek. 

Dergelijke statistieken bieden Fortuna dus in theorie weinig hoop op een zege aanstaande vrijdag. Maar... Een derby heeft altijd eigen wetten.