Spitsstroken, meer asfalt en de files groeien

Print
Spitsstroken, meer asfalt en de files groeien

Meer asfalt en spitsstroken en toch meer langere files. Afbeelding: ANP

Rijtijdenspreiding, meer asfalt, spitsstroken, thuiswerken. Deze en nog veel meer maatregelen zouden het fileleed moeten verminderen. Toch staan we met z'n allen weer meer in de file.

De afgelopen tijd stond het weer flink vast: na de monsterfile van 1 november (928 kilometer) ontstond een week later opnieuw forse vertraging (822 kilometer) en de ochtendspits van dinsdagmorgen (eveneens 822 kilometer) leidde tot veel gefrustreerde en vertraagde weggebruikers.

Meer 'superspitsen'
In 2015 stonden we bijna 70 keer in een 'superspits', een file van meer van 300 kilometer. Daarmee was het aantal superspitsen bijna drie keer zo hoog als voorgaande jaren.

Dit jaar hebben we op 1 november al 10 procent meer in een superspits gestaan dan afgelopen jaar, meldt de ANWB. En met een aantrekkende economie en relatief lage brandstofkosten zal dat percentage voorlopig alleen maar verder stijgen, blijkt ook uit geactualiseerde cijfers. De hoeveelheid tijd die we in 2015 gezamenlijk kwijt waren aan filerijden? Ongeveer 55 miljoen uur.

Volgens Rijkswaterstaat is het aantal afgelegde kilometers ook in de maanden mei tot en met augustus toegenomen, met een stijging van 1,5 procent ten opzichte van januari-april. De belangrijkste oorzaak van die stijging was het verkeersaanbod in de spits.

Maatregelen
Met extra wegen, het stimuleren van thuiswerken en spitsmijden heeft het kabinet geprobeerd om de files te bestrijden. Desondanks blijft de verkeersdrukte toenemen. Meer asfalt blijkt namelijk geen oplossing voor het fileprobleem, zo bleek uit onderzoek van het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving eerder dit jaar. Het lijkt erop dat minder verkeersdeelnemers tegelijk op de weg de enige oplossing is voor het fileleed.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →