Brussel wil geld gaan vragen voor toegang tot Europa

Print
Brussel wil geld gaan vragen voor toegang tot Europa

Toegang tot de 26 Schengenlanden gaat geld kosten. Afbeelding: ANP

Toegang tot een van de 26 Schengenlanden gaat in de toekomst 5 euro kosten, als het aan de Europese Commissie ligt. Dat blijkt uit een voorstel dat in handen is van persbureau ANP.

Brussel buigt zich momenteel over een reeks aan maatregelen om de grenscontrole te verscherpen. Dit, als een reactie op aanslagen en illegale migratie. Betalen voor toegang is een van de voorgestelde maatregelen. 

Volwassenen uit landen zonder visumplicht zouden volgens het woensdag door vicevoorzitter Frans Timmermans te presenteren voorstel eerst online een aanvraag moeten indienen. Als die niet wordt goedgekeurd, gaat de reis niet door. Worden ze wel toegelaten, dan betalen ze 5 euro entree.

Dreiging
Dimitris Avramopoulos, EU-commissaris van Binnenlandse Zaken licht toe in de Financial Times: ,,In een tijd van toegenomen mobiliteit maar ook continue dreiging is het doel van dit geautomatiseerde systeem om een extra veiligheidscheck te hebben, terwijl we tegelijkertijd een eenvoudige en soepele toegang garanderen voor reizigers die geen visum nodig hebben."

De centrale ETIAS-database, zoals het systeem gaat heten, zou onder beheer van de Europese grens- en kustwacht komen te vallen. De lidstaten voeren de risicoanalyse uit en beslissen over de aanvraag. 

Puzzelstukje
Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker kondigde het voorstel in september al aan. Landen als Duitsland en Frankrijk hadden erop aangedrongen vanwege de terroristische aanslagen in Europa. EU-commissaris Julian King van Veiligheid sprak eerder van een waardevol extra puzzelstukje in de strijd tegen terrorisme. Een dergelijk systeem bestaat al in bijvoorbeeld de VS, Canada en Australië.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →