'Nederlander rukte wél mijn ogen uit, zelfs op bevel'

Print
'Nederlander rukte wél mijn ogen uit, zelfs op bevel'

Slachtoffer Liban Moustapha Hassan tijdens zijn eerste interview na het drama met naast hem zijn advocaat. Afbeelding: Screenshot La Dernière Heure

De Afrikaanse Nederlander die in Brussel werd opgepakt op verdenking van het uitrukken van de ogen van een andere Afrikaan, is wel degelijk de dader van de gruweldaad. Dat verklaart het slachtoffer althans in zijn eerste media-interview. Verdachte Idriss A. (33) ontkent.

,,Ik vrees nog steeds voor mijn leven en voor dat van mensen uit mijn omgeving," zegt slachtoffer Liban Moustapha Hassan (33) in zijn vraaggesprek met de Brusselse krant La Dernière Heure. Het hoofd van de Djiboutiaanse Belg zit vanaf zijn neusgaten in het verband. De rechterhelft van zijn rechterhand eveneens, zo is te zien op videobeelden. 

'Oppositiestrijd'
Hassan is de coördinator van de Europese tak van de Mouvement des Jeunes de l'Opposition (MJO), de vier jaar oude oppositiebeweging van Djiboutiaanse jongeren. De aanhangers zijn fervente tegenstanders van Daher Ahmed Farah, de voorzitter van de 'oude' oppositiepartij Beweging voor democratische vernieuwing (PRD) in Djibouti. 

De vier mannen die hem zaterdagnacht op straat in Brussel aanvielen, waren volgens het slachtoffer familieleden van laatstgenoemde. Deze 'militie' sloeg genadeloos toe. ,,Ik kreeg meteen een klap op mijn hoofd met een hamer. Terwijl ik viel, kreeg ik een tweede klap met de hamer in mijn ribben. Daarna dook A. op mijn borst om me net zo lang te stompen tot ik was uitgeschakeld. Hij pakte mijn rechterpink, stak die in zijn mond en beet keihard. Vervolgens rukte hij met beide handen mijn ene oog eruit. 'Ruk het andere er ook uit', hoorde ik een een tweede stem zeggen. 

Dezelfde stem zei even later: degene die je op Facebook bekritiseert, is mijn oom en daar moet je een zware prijs voor betalen," zegt Hassan terugblikkend. Hij zag na het drama kans te ontsnappen toen een passerende auto stopte om te kijken wat er aan de hand was. ,,Ze wilden me vermoorden maar alleen God bepaalt wanneer het is afgelopen met je."

Redding
De hevig bloedende Djiboutiaan lag na de gruweldaad ruim een half uur tussen een geparkeerde auto en een stoeprand. Zijn mobieltje bleek zijn redding te zijn. ,,Met mijn laatste krachten kroop ik naar het midden van de straat. Met een van mijn armen hield ik mijn telefoon omhoog in de hoop dat een automobilist het verlichte schermpje zou zien." Dat laatste gebeurde ook. Even later stopte een automobilist die meteen de hulpdiensten alarmeerde. Ze konden niet voorkomen dat Hassan het zicht in zijn ogen voorgoed kwijt is. 

Hij spreekt van een onrechtvaardigde gruweldaad. ,,Ik heb inderdaad kritiek geuit op Farah. Hier in Brussel heb ik ingezien dat de huidige dictator gewoon wordt vervangen door een nieuwe als hij aan de macht zou komen. dat heb ik aangeklaagd op Facebook. Hoe dan ook: niemand kan het uitrukken van andersmans ogen rechtvaardigen. Wat die ander ook zegt. Voor mij is het een misdaad maar desondanks voel ik me vandaag sterker dan ooit. Ze mogen me dan van mijn zicht beroofd hebben maar mijn visie heb ik nog."

Opgepakt
De Djiboutiaanse Nederlander Idriss A. werd zondag opgepakt in een ziekenhuis waar hij zich liet behandelen aan de verwondingen die hij had opgelopen bij het gevecht met het slachtoffer. Hij verklaarde in eerste instantie niet met zekerheid te kunnen zeggen of hij de ogen had uitgerukt maar ontkende dat later. Zijn aanhouding werd maandag verlengd wegens 'foltering met blijvende arbeidsongeschiktheid tot gevolg.' Zijn advocaat vroeg niet om vrijlating omdat hij eerst de resultaten wil afwachten van een onderzoek naar de geestesgesteldheid van zijn cliënt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →