Jongerensoos ligt na dood Max (15) onder vergrootglas

Print
Jongerensoos ligt na dood Max (15) onder vergrootglas

Gemeenschapshuis Tuurhoes geeft onderdak aan de jongerensoos waar alcoholzou zijn geschonken aan minderjarigen. Afbeelding: Rob Oostwegel

JVC ’t Waeske in Guttecoven hangt drie maanden sluiting boven het hoofd. Sinds 1964 organiseert ’t Waeske activiteiten voor de jeugd. Na het Halloweenfeest eind oktober ligt de soos onder het vergrootglas. Bezoeker Max (15) ging voor het eerst op stap, maar kwam nooit meer thuis.

Max woonde sinds anderhalf jaar in Born. Twee weken voor zijn dood was hij nog met leerlingen van het Trevianum in Griekenland. 
De 15-jarige jongen ging op 28 oktober voor het eerst op stap, naar het Halloween-feest van Jongerensoos ’t Waeske in Guttecoven. 

Later die nacht kwam hij om het leven op de A2. „In- en intriest”, zegt een aangeslagen burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen, die nog voor de begrafenis sprak met de ouders van Max en later ook met het bestuur van ’t Waeske. „Je kind is weg en dat krijg je nooit meer terug. Er zijn nog zoveel vragen die naar boven komen. De ouders van Max hebben veel verhalen gehoord van andere kinderen, die allemaal bij hen zijn langsgekomen, over wat er al of niet die avond gebeurd zou zijn”, vertelt Cox. „Zijn ouders zeiden tegen me: ‘Als je je kind naar een jongerensociëteit laat gaan, mag je er toch van uitgaan dat het toezicht is geregeld?’” 

Aangifte
Max’ ouders hebben aangifte gedaan tegen het bestuur van ’t Waeske. Dat is volgens de burgemeester ook kapot van de gebeurtenissen. Op een na waren alle bestuursleden aanwezig op het Halloween- feest. Daar zou volgens burgemeester Cox tussen 22.30 en 02.00 uur een „fikse hoeveelheid alcohol zijn geschonken. Ook aan jeugdigen die al dronken waren.”

Op papier is volgens Cox alles op orde als het gaat om de alcoholregels. „’t Waeske heeft meegedaan aan de Nix18-actie. Maandag ben ik er nog geweest en hebben ze laten zien wat voor protocol ze hebben. Maar dat is op papier, en de praktijk is weerbarstiger.” De jongerensoos heeft dit jaar geen controle gehad of de Drank- en Horecawet werd nageleefd. Handhavers hadden het onder meer druk met de aanpak van drugsoverlast in de gemeente. Cox zegt dat hem geen signalen bekend zijn dat er vaker alcohol aan minderjarigen werd geschonken in de soos. „Maar aangezien er getuigenverklaringen zijn over deze avond, vinden wij dat de controle moet verbeteren.” De burgemeester wijst erop dat we niet te maken hebben met ondernemers, maar met vrijwilligers. „De jongens en meisjes zijn blij dat ze de tent open kunnen houden, maar ze moeten wel voldoen aan de wettelijke verplichtingen.” 

De Kelder
Bestuursleden zijn doorgaans begin twintig en voormalige bezoekers van de soos. Die is gelegen in de kelder van gemeenschapshuis Tuurhoes en wordt daarom in de volksmond ook De Kelder genoemd. ’t Waeske is tweemaal per week geopend: op woensdag en vrijdag. De jeugd kan vanaf 14 jaar binnen, maar dient lid te zijn van de soos. Onder meer wordt in ‘De Kelder’ gedart of tafelvoetbal gespeeld. Ook vinden er evenementen plaats tijdens feestdagen. 

De soos is een van de laatste in zijn soort in de gemeente Sittard-Geleen. In Guttecoven gaan veel jongeren naar de gelegenheid. 
Uitgaansgelegenheden liggen vrij ver van de woonplaats. De sluiting van drie maanden die burgemeester Cox voor ogen heeft, betreft overigens niet het gemeenschapshuis: het gaat alleen om de jongerensoos. Het bestuur van ’t Waeske was niet bereikbaar voor commentaar. De ouders van Max à Campo vroegen om rust. 
 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje