Eerste Limburgse protestactie tegen Zwarte Piet

Print
Eerste Limburgse protestactie tegen Zwarte Piet

Demonstratie bij landelijke intocht Sinterklaas Afbeelding: ANP

Limburg krijgt voor het eerst een officiële protestactie tegen Zwarte Piet. Komende zaterdag willen actievoerders met protestborden aanwezig zijn bij een Sinterklaasfeest in het centrum van Geleen.

Beladen discussie
De actie is opgezet door Janneke en Sanne, twee vrouwen uit de regio Parkstad. Zij hebben de Facebookpagina genaamd Alternatief Sinterklaasfeest Limburg opgericht en hopen op die manier medestanders te werven.  "Geleen is enigszins toevallig gekozen als locatie omdat dit de eerste de beste gelegenheid was waar de Sint zich in een stadscentrum zou begeven", aldus Janneke en Sanne.

Lees meer op 1Limburg.

Limburg eensgezind
Toch lijkt er in Limburg verder weinig discussie te bestaan over de kleur van de Sints rechterhand. Intochtcomités geven de voorkeur aan traditie en dus aan de Piet die bruin of zwart is. Al is hij vaak lichter dan voorheen. 

Topdrukte bij de Schminkspecialist in Weert. Elke dag is het volgens mede-eigenaar Ben Lutgens van de speciaalzaak racen om de honderden pakketjes met schminkproducten voor Pieten tijdig verstuurd te krijgen. De trend die hem opvalt? De meeste Pieten bij sinterklaasintochten blijven bruin, maar worden wel een paar tinten lichter. Ook in Limburg. „We krijgen een toenemend aantal bestellingen voor de Grimas make-up N3, dat is een lichtere tint bruin. De orders voor zwart of de donkerste tinten bruin nemen af.”

Donkerder dan op tv
De kleur van de Pieten blijft vooralsnog wel iets donkerder dan op tv, maar dat is volgens Lutgens heel logisch. „Een lichtere tint oogt mooier en vriendelijker, maar dan is wel sneller duidelijk wie er achter de schmink schuilgaat. Dat willen de Pieten niet.”

Ook voor het Limburgs Museum in Venlo, waar het jaarlijkse ‘Pakhuis van Sinterklaas’ opende, is dat de voornaamste reden om de Pieten ‘traditioneel bruin’ te laten. „Onze Pieten zijn vrijwilligers die ook actief zijn in het jeugd- en jongerenwerk in Noord-Limburg. Als zij ongeschminkt zouden rondlopen in het pakhuis is de kans dat een kind zijn of haar jeugdleider herkent veel te groot”, vertelt directeur Jos Schatorjé.

Nederland
Uit de Grote Pietenatlas van het AD, die in samenwerking met onder meer deze krant is samengesteld  blijkt dat de overgrote meerderheid van de Sinterklaascomités nog steeds voor de Bruine of Zwarte Piet kiest. Ze willen vasthouden aan traditie. Ook al zijn de dikke lippen en grote oorbellen de laatste jaren wel verdwenen.
 


Gebroken met traditie
In Limburg zijn slechts drie gemeenten waar ‘gebroken’ wordt met de traditie. Nou ja, gebroken? De Zwarte en Bruine Piet blijven, maar krijgen gezelschap. In Maastricht van Veegpieten. In Heerlen ook Roetpieten. „En daar is breed draagvlak voor”, zegt Ger Thelozen van de stichting Sint-Nicolaas Maastricht. In Heerlen zijn alleen de Pieten er minder blij mee. Zij hechten aan zwart. „Niemand wil Schoorsteenpiet zijn. Vorig jaar wilde geen van de Pieten een gekleurde Piet zijn. Dit jaar hebben we gezegd dat het moet. Alleen maar bruine en licht geschminkte Pieten”, aldus Piroschka Voncken van Heerlen Mijn Stad.

In Simpelveld is Zwarte Piet al jaren verdwenen. „We hebben indertijd voor een gemakkelijk afwasbare schmink gekozen en die is bruin”, licht Tiny Slenter van de intochtorganisatie toe. Hier gaan ze zelfs een stapje verder. Naast Bruine Pieten zijn er Themapieten. Vorig jaar was de uitdossing gelieerd aan de Olympische Spelen; dit jaar komen er Waterpieten.

'Waar maken we ons druk over?' 
In de rest van de provincie lijkt er niet veel drukte over Piet. „Bij ons geen discussie. Wij houden de Pieten donker. Tegen het zwarte aan. En als verplicht wordt dat het anders moet, stop ik er direct mee”, laat Johan Ruiten, de goedheiligman van Montfort, Haelen en Sint Odiliënberg, weten. Hij vindt de discussie veel te ver gaan. „Zelfs de Kinderombudsman en de Verenigde Naties bemoeien zich er mee. Wat een onzin. Waar maken we ons druk over? Laat iedereen het vieren zoals hij of zij wil. Met Pieten die zwart zijn, wit of in regenboogstijl. Maar ga dat niet opleggen.”

De Pietendiscussie heeft volgens Ruiten één positief effect: mensen verleggen hun aandacht van de pakjes onder de kerstboom weer naar het Sinterklaasfeest. „Naast de intochten bezoek ik families thuis. En sinds de discussie ben ik elk jaar sneller volgeboekt. Nergens is er discussie over Piet. Sterker nog, er wordt vaak gevraagd of hij wel zwart is.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →