De Europeaan met een Roda-hart

Print
 De Europeaan met een Roda-hart

Frans Timmermans praat op het Griekse eiland Kos met gestrande bootvluchtelingen die geen kant op kunnen. Afbeelding: PUBLICITY COMPANY

Heerlenaar Frans Timmermans veegt in de documentaire De Europeaan het vocht uit zijn ogen. Bij een concert van zijn grote idool Bruce Springsteen houdt hij het niet droog: „‘Rise up’ zingt Springsteen, dat betekent zoveel als: laat je niet kisten. Het is niet erg als je valt, maar je moet wel opstaan en doorgaan.”

Dat motto is ook op Timmermans zelf van toepassing. Als eurocommissaris en hoogste plaatsvervanger van Jean-Claude Juncker heeft hij de hoofdrol in een boeiende, anderhalf uur durende documentaire die maandagavond vanaf 20.25 uur op NPO2 wordt uitgezonden. 

Documentairemaker Dirk Jan Roeleven volgde Timmermans ruim anderhalf jaar op de voet, zowel thuis als op zijn werk. Het levert een indringend portret op van een zeer gedreven en getalenteerde diplomaat die schier onmogelijke problemen zoals de vluchtelingencrisis voor zijn kiezen krijgt. Timmermans maakt indruk als hij in diverse talen in een aantal topontmoetingen de blaren op zijn tong praat om alle landen op één lijn te krijgen. Dat lijkt in het vluchtelingendossier heel lang onbegonnen werk, maar hij zet door. „Lol heb ik niet met dit onderwerp, maar het gaat om het echie, dit is geen oefenwedstrijd.” 

Checken
Timmermans’ grote liefde voor voetbal en in het bijzonder voor Roda JC, komt regelmatig terug in de documentaire. Of hij nu tussen de wereldleiders vertoeft of ’s nachts eenzaam op een hotelkamer zit, de eurocommissaris laat geen gelegenheid onbenut om op zijn mobieltje te checken hoe het de Kerkraadse club vergaat. 

Roeleven kan dankzij de ruimhartige medewerking van Timmermans de stroperige diplomatieke processen van begin tot eind volgen. Een dichte deur van een vergaderruimte die lang in beeld is, vat de hopeloze taak en het falen van Europa het best samen. Achter de deur hoor je hem - via een naar binnen gesmokkeld microfoontje - met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken praten. Hij herinnert hen aan de eerder gemaakte afspraken, die door niemand zijn uitgevoerd. Vilein merkt hij op dat het toch niet zo moeilijk kan zijn om afspraken na te komen. Ook tot Timmermans’ eigen opluchting en verbazing ligt er maanden later na lang diplomatiek getouwtrek en een grote zak euro’s aan het eind van de documentaire een vluchtelingendeal met Turkije. 

 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →