Van Bandidos naar Brandidos?

Print
Van Bandidos naar Brandidos?

Afbeelding: De Limburger

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank in Utrecht gevraagd om motorclub Bandidos te verbieden. Hoe kansrijk is dat verzoek? Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap, heeft er wel vertrouwen in. Minder fiducie heeft hij in het effect van zo’n verbod: „Ik denk dat het uiteindelijk weinig uithaalt.”

,,De liefde voor het shirt is vervangen door haat, voor elkaar, voor de sport en voor het leven. Dit is een zege voor de barbaren.” 

Het is de Franse staatssecretaris van sport, Rama Yade, die zich van deze krachtige woorden bedient na ernstige rellen tussen groepen voetbalhooligans van Paris St. Germain in 2010. Eén supporter, de 37-jarige Yann Lorence, vindt daarbij de dood. Hij wordt hard tegen zijn hoofd geschopt en sterft enkele weken later in het ziekenhuis. Lorence was een berucht lid van de Boulogne- tribune in het stadion Parc Des Princes. Het vak verkeert in voortdurende staat van oorlog met de leden van die ándere harde kern van Paris St. Germain, doorgaans te vinden op de Auteuil- tribune. Voor Yade is het overlijden van Lorence de bekende druppel. „Supporters die elkaar vermoorden moeten zo hard mogelijk gestraft worden.” 

Ontbinding
Minister Hortefeux van Binnenlandse Zaken kondigt vervolgens maatregelen tegen ‘deze idioten’ aan: vijf supportersverenigingen van beide tribunes worden opgeheven. Jaren later volgt ook een rechterlijk fiat. 
Drie weken geleden keurde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens de ontbinding van Les Authentiks en Supras Auteuil, twee supportersgroepen die actief waren op de Auteuil-tribune, goed. 
Dat is niet alleen slecht nieuws voor de hooligans in Parijs. Ook leden van motorclub Bandidos in Nederland – en daarbuiten – mogen zich volgens Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap aan de Universiteit van Groningen, nu extra zorgen gaan maken. Hij is onlangs gestart met het begeleiden van een promotieonderzoek over deze casus. 

De uitspraak van het Europees Hof speelt het Openbaar Ministerie in zijn strijd voor een verbod op de bikersclub aardig in de kaart, aldus Brouwer. Als het verdict één ding duidelijk maakt, is het dat de criteria die gelden voor het effectueren van zo’n civiel verbod fors zijn versoepeld. 


 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →