Nederland steeds meer multicultiland

Print
Nederland steeds meer multicultiland

Afbeelding: ANP

Nederland is de afgelopen twee jaar weer een stukje multicultureler geworden. Dit jaar is 11,3 procent van de inwoners van ons land in het buitenland geboren. Twee jaar geleden was dat 10,8 procent.

De toename zit bij bijna alle nationaliteiten maar vooral bij mensen uit Polen en Azië, waaronder ook Syrië valt. Dat blijkt uit de nieuwe Multicultikaart van dagblad Tubantia.

De inwoners met een buitenlandse afkomst wonen traditioneel vaker in de grote steden in de Randstad. Herkomstlanden Suriname, Turkije en Marokko zijn daar sterk vertegenwoordigt. Iedere culturele groep blijkt eigen regionale voorkeuren te hebben. Kijkend naar de grootste buitenlandse groep per gemeente, zitten Belgen en Duitsers logischerwijze vooral in de grensgemeenten en vinden Polen vooral werk in de tuinbouw: zij zijn de grootste allochtone groep in de akkerbouwgebieden van Noord-Limburg, Oost-Brabant, de Noordoostpolder en Noord-Holland-Noord  maar ook in de glastuinbouw en Bollenstreek. Er wonen dit jaar ruim 117.000 Polen in Nederland, een toename van 23 procent.

Geboorteland
De cijfers, afkomstig van het CBS, betreffen alleen mensen die in het buitenland zijn geboren en in Nederland zijn ingeschreven bij een gemeente. Het gaat dus niet om Nederlanders van allochtone ouders. Dat verklaart ook de daling van het aantal Turken in de cijfers, deze eerste generatie sterft langzaam uit. De tweede en derde generatie met een Turkse achtergrond groet, maar zit niet in de cijfers.

Asielzoekers en vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben komen wel voor in de cijfers: zij mogen zich bij een gemeente registeren. Dat effect is te zien in de grote toename van inwoners met een buitenlandse achtergrond in de gemeenten Vlagtwedde en Ommen. In Ommen werd in 2015 een groot asielzoekerscentrum geopend en in Vlagtwedde staat het asielcentrum van Ter Apel.

Tussen de mix van grote herkomstlanden België, Duitsland, Marokko, Suriname, Turkije en Polen, is de Verenigde Staten een opvallende: er is één gemeente waar Amerikanen de grootste allochtone groep vormen: Wassenaar. Daar zit de American School en wonen veel medewerkers van de Amerikaanse ambassade, die binnenkort ook naar Wassenaar verhuist.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →