Baas stuurt drugshond op personeel af

Print
 Baas stuurt drugshond op personeel af

Afbeelding: iStock

Plotseling snuffelde er woensdag een ‘drugshond’ aan de lockers bij VDL Nedcar. Er werd niets onoorbaars gevonden, maar de controle leverde wel de nodige verbazing op.

De fabriek van VDL Nedcar in Born draait op volle toeren. De Mini’s worden meegevoerd op de lopende band langs alle technische installaties, en heftrucks rijden af en aan. Een sterk staaltje technische bedrijvigheid, maar ook een situatie waarin veiligheid boven alles prioriteit heeft. Vandaar dat VDL Nedcar geen alcoholische dranken of drugs toestaat op het fabrieksterrein. Zero tolerance, zo heet de bedrijfscode als het om geestverruimende versnaperingen gaat. 

In het bedrijfsreglement is dan ook vastgelegd dat er steekproefsgewijs gecontroleerd mag worden op drugs en alcohol in de fabriek. Dat is gebeurd in samenspraak met de vakbonden en de ondernemingsraad van de autofabriek, zo legt een woordvoerder van Nedcar uit. „We willen dat iedereen hier veilig kan werken. Dan is het noodzakelijk dat je ervoor zorgt dat niemand hier bijvoorbeeld met drank op achter het stuur kruipt van een heftruck. Zoiets willen we voorkomen, vandaar dat we steekproefsgewijs controleren of het personeel zich aan het zero tolerance-beleid houdt.” 

Drugscontrole
Het is niet voor het eerst dat er wordt gecontroleerd in de fabriek op drugs, maar dit keer viel het meer op omdat daadwerkelijk een speurhond werd ingezet door het ingehuurde bedrijfsrecherchebureau. „Daardoor zal het wel onder het personeel meer zijn opgevallen en heeft het nu meer aandacht gekregen in de media.” 

Toch was de controle van afgelopen woensdag niet zomaar een reguliere steekproef. Hoewel de Nedcarwoordvoerder niet op details wil ingaan, wordt bevestigd dat er aanwijzingen waren over drugshandel en drugsgebruik op de werkvloer. 
Daarom werd een bedrijfsrecherchebureau ingeschakeld door de bedrijfsleiding. 

Maar hoever mag zo’n bedrijfsrecherchebureau gaan? We leggen de vraag neer bij Hoffmann Bedrijfsrecherche, een van de toonaangevende bedrijven in Nederland in deze branche. „Er moet een redelijke verdenking zijn dat er iets niet klopt”, legt Richard Mulder, afdelingsmanager bedrijfsrecherche uit. „Dat kan bijvoorbeeld op het gebied van drank of drugs zijn, maar ook bijvoorbeeld op het vlak van pornosites bezoeken onder werktijd. Als er een vermoeden is dat iemand zich niet aan de regels houdt, kunnen wij bijvoorbeeld dat onderzoeken met behulp van camera’s. Belangrijk is wel dat dit is opgenomen in het bedrijfsreglement, zodat niemand achteraf verrast is dat zo’n controle heeft plaats gevonden.”

Zero tolerance
Bij Nedcar is dat keurig gedaan. Brenda Heidinga van de FNV laat weten dat dit soort controles bij de grote bedrijven in de maakindustrie gangbaar zijn. „Wij als vakbond ondersteunen ook het zero tolerance- beleid ten aanzien van drank en drugs. Iedereen moet in een veilige omgeving kunnen werken.” 

Heidinga komt wel nog met een leuk vraagstuk op de proppen. „Er is alleen maar gecontroleerd of zich drugs bevonden in de locker van de Nedcar-medewerkers. En stel je dan eens voor dat ze in een locker drugs aantreffen, dan wil dat nog niet zeggen dat je het daadwerkelijk onder werktijd hebt genuttigd. Dus in hoeverre heb je dan je niet gehouden aan het zero tolerance-beleid?” 

Bij Nedcar hebben ze daar echter al over nagedacht. „Zowel drank als drugs zijn op het hele fabrieksterrein bij ons verboden. Dus ook als je die bij je hebt, heb je een probleem.” 
 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu