Tiener nagelt vermeende pedofiel aan schandpaal

Print
Tiener nagelt vermeende pedofiel aan schandpaal

Afbeelding: Youtube

Politie en parket onderzoeken een filmpje op het internet waarop te zien is hoe een jongeman bij een speeltuin in Knokke een vermeende pedofiel “ontmaskert”. De man wordt in het nauw gedreven en krijgt ook trappen van enkele tieners. Child Focus is niet te spreken over het “schandaalfragment.” schrijft Het Nieuwsblad.

Een jonge videoblogger uit Knokke plaatste de video woensdag op zijn YouTube-pagina. Daarop is te zien hoe hij aan het skatepark de confrontatie aangaat met een man. “Die gast valt al acht jaar kinderen lastig”, zegt de jongen. “In de buurt weet iedereen dat hij een pedofiel is. Hij gaf mij dat zelf ook toe, dat hij drie jaar voorwaardelijk kreeg voor pedofilie. Vandaar dat ik besloot om hem wat vragen te stellen, en die undercover met mijn gsm te filmen.”

Of de man, die in de video licht wazig werd gemaakt, effectief een veroordeelde pedofiel is, kon bij officiële instanties niet worden bevestigd. Politie en parket willen alleen kwijt dat ze de beelden onderzoeken.

Strafbaar
De jonge videomaker schiet in het filmpje een spervuur van – soms suggestieve – vragen af op de man. Die antwoordt niet altijd even helder, maar geeft toe dat hij probeert af te spreken met een 15-jarige jongen. De videoblogger maakt hem duidelijk dat dit – gezien zijn vermeende verleden – strafbaar is.

Aanvankelijk stelt de videomaker zich vriendelijk op, en probeert hij de man te waarschuwen voor mogelijke pedofiele neigingen. Maar hoe langer het fragment duurt, hoe meer hij de vermeende pedofiel in het nauw drijft en te kijk zet. Hij roept daarbij jonge tieners op om zich agressief tegen de man op te stellen, waarop die hem enkele trappen geven.

Trauma kinderen
Child Focus bekeek de beelden inmiddels en noemt de video “een schandelijk fragment”. “Wij kunnen niet controleren of die man effectief pedofiele neigingen heeft en of die aantijgingen wel terecht zijn”, zegt woordvoerder Dirk Depover. “Het is hier duidelijk de bedoeling geweest om iemand aan de schandpaal te nagelen, terwijl dat soort gedrag totaal contraproductief is. Als je echt iemand met pedofiele neigingen betrapt, moet je naar de politie of andere hulporganisaties stappen. Filmpjes als deze zijn onverstandig en gaan te ver. Je ziet dat er provocatieve vragen worden gesteld. Die man wordt ook te herkenbaar in beeld gebracht.”

Vooral het aspect dat de videomaker enkele kinderen confronteert met een vermeende pedofiel stuit Child Focus tegen de borst. “Geen enkele politieagent zou zoiets in zijn hoofd halen”, zegt Depover. “Want eigenlijk bezorg je die kinderen daarmee juist een trauma.”

De jonge videomaker zelf is zich van geen kwaad bewust en is niet van plan de beelden van het internet te verwijderen.