90-jarige vrouw verjaagt berovers uit verpleeghuis

Print
90-jarige vrouw verjaagt berovers uit verpleeghuis

Verpleeghuis Sterrenlanden.. Afbeelding: Google streetview

Drie jonge daders hebben woensdag geprobeerd een 90-jarige vrouw uit Dordrecht te beroven. De hoogbejaarde verjoeg het trio echter uit verpleeghuis De Sterrenlanden. ,,Ik heb een tijd zitten trillen. Dat dit je als 90-jarige moet overkomen."

Gré Boers-Melchers kreeg de schrik van haar leven. Woensdagmiddag kwam ze thuis in haar aanleunappartement naast verpleeghuis De Sterrenlanden aan de Minnaertweg in Dordrecht. Ze opende de zij-ingang die rechtstreeks naar de zelfstandige appartementen leidt.

,,Achter de deur van de gang stonden twee meisjes en een jongen. Ik kon ze niet goed verstaan, het waren buitenlanders denk ik. Ze stapten met mij in de lift. Ik woon op de bovenste verdieping. Voor de deur van mijn appartement zei die jongen iets van 'sleutel'. Hij wilde dat ik mijn voordeur openmaakte. Maar dat deed ik niet. Toen boog die jongen zich naar me toe en trok hard aan m'n jas. Er vloog een knoop af. 'Geld, geld', zei hij. Toen werd ik zó kwaad. Ik riep dat ik naar de politie ging. Toen renden ze weg."

Zwakke schakel
De echte schrik kwam daarna pas. Boers: ,,Ik heb een tijd zitten trillen. Dat dit je als 90-jarige moet overkomen. Mijn man is vier weken geleden overleden. Daar ben ik nog erg verdrietig over en dan overkomt dit je ineens."

Medebewoners van de aanleunwoningen vertelden dat de zij-ingang naar de appartementen toe een zwakke schakel is. ,,Bewoners drukken vanuit hun huis soms op de knop om de centrale buitendeur te openen, terwijl ze niet goed weten wie er voor de deur staat", stelt een mede-bewoner.

De appartementen grenzen aan het verpleeghuis. Bij de hoofdingang van het verpleeghuis is een permanent bemande receptie. Bewoners van de appartementen kunnen als ze dat willen ook binnendoor via die receptie naar binnen en naar buiten. Dat is wat mevrouw Boers voortaan doet. ,,Onze eigen zijdeur gebruik ik nooit meer.''

Camera
Omwonenden vertelden dat de drie daders die mevrouw Boers belaagden, inmiddels door de politie zijn aangehouden. De politie kon dit nog niet bevestigen. Het drietal is wel vastgelegd op de camera die in de gang van het appartementenblok hangt, bevestigt manager Pieter Baanvinger van De Sterrenlanden.

Aanvullende veiligheidsmaatregelen komen er niet. Baanvinger: ,,Mensen in de appartementen hebben er bewust voor gekozen om hier zelfstandig te wonen.''