'Passagiers waren bang dat trein zou omvallen'

Print

Afbeelding: AD/Twitter

Een Arriva-trein is vandaag deels ontspoord na een botsing met een melkwagen bij een spoorwegovergang in het Groningse Winsum. Gewonden worden op locatie behandeld, twee personen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Hun toestand is niet levensbedreigend. De chauffeur van de melkwagen is overgebracht naar het politiebureau waar hij wordt gehoord als verdachte.

De chauffeur - die ongedeerd bleef - krijgt een advocaat en wordt daarna ondervraagd als verdachte, zo laat de politie weten.

In de trein zaten 50 tot 75 passagiers. Zij zijn inmiddels allemaal uit de trein. Passagiers met lichte verwondingen zijn behandeld in de brandweerkazerne van Winsum. Ongedeerde reizigers vinden opvang in een nabijgelegen boerderij. 

De meeste inzittenden hebben kneuzingen en snijwonden door rondvliegend glas. ,,Er was veel paniek. De mensen hadden angst in de ogen'', zegt een vrouw die vrijwel direct na het ongeluk ter plaatse was. Ze komt uit Groningen en was op weg voor een dagje Schiermonnikoog.

Bang
In de trein zaten volgens haar dertig tot veertig mensen. ,,De inzittenden waren bang dat de ontspoorde trein zou omvallen. Maar dat is gelukkig niet gebeurd.'' De vrouw kon de inzittenden helpen een ruit in te slaan om zo uit de trein te komen.

De politie meldt dat de vrachtwagen van een boerenerf kwam. Bij een onbewaakte spoorwegovergang bij de Voslaan kwam het voertuig in botsing met een naderende trein. Hulpdiensten zijn massaal ter plekke. Een eerder uitgerukte traumahelikopter is inmiddels weer terug, er zijn geen zwaargewonden. De politie roept mensen op om hulpverleners zoveel mogelijk de ruimte te bieden. 

In het gemeentehuis van Winsum wordt om 16 uur persconferentie het  gehouden.

Onderzoek
Arriva laat weten de toedracht te gaan onderzoeken. ,,In eerste instantie gaat onze aandacht uit naar onze reizigers, de betrokken chauffeur en ons personeel.'' De vervoerder opende het informatienummer: 0800 0200746, bedoeld voor vrienden en familieleden die meer informatie over het lot van hun geliefden willen.  

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is onderweg voor een eerste verkennend onderzoek van het ongeluk. Volgens de Provincie Groningen is de N361 bij de Voslaan dit weekend afgesloten om de ontspoorde trein te kunnen bergen.

De Arriva-trein reed tussen Groningen en Roodeschool. Het treinverkeer op dit traject ligt voorlopig stil. Rondom Winsum staan files.  

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur wenst alle passagiers van de ontspoorde trein 'veel sterkte en beterschap'. ,,Naar de precieze toedracht van het ongeluk wordt op dit moment onderzoek gedaan.'' 

Het is niet de eerste keer is dat het mis gaat bij de bewuste overgang. Twee jaar geleden kwam een 24-jarige man om het leven toen hij met zijn auto overstak en de trein hem raakte. Een half jaar daarvoor overkwam een 67-jarige man hetzelfde toen hij over de overgang wilde rijden. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →